Top 10 al celor mai importante reușite din domeniul ştiinţei până în anul 2009,

Locul 10: Cea mai veche familie de până acum

În urma excavărilor unor morminte vechi de circa 4.600 de ani, cercetătorii au descoperit un grup de oameni printre care se aflau o femeie, un bărbat şi doi copii, unul de 8 – 9 ani şi celălalt de 4 – 5 ani. După rănile şi poziţia indivizilor, se pare că ei fuseseră ucişi în urma unui raid. După ce au analizat ADN-ul lor, oamenii de ştiinţă au confirmat că ei formau o familie.


Locul 9: Americanii şi ştiinţa

Între anii 1979 şi 2006, procentul pesoanelor adulte din Statele Unite care puteau înţelege articole din domeniul ştiinţei era de 17%. Anul acesta, un studiu realizat de un profesor de la Universitatea din Michigan a arătat că acest procent s-a îmbunătăţit, ajungând la 25%.


Locul 8: Reproducerea a 80% din genomul mamutului

Stevan Schuster, profesor de biochimie, a reuşit să reconstituie aproximativ 80% din genomul mamutului, o specie dispărută cu zeci de milioane de ani în urmă, după ce a folosit fire de păr prelevate din rămăşiţele descoperite ale acestei specii. El a unit peste trei miliarde de secvenţe ADN.

Local 7: Invizibilitatea

Oamenii de ştiinţă din campusul Universităţii din California au inventat o mantie care conferă invizibiliate. Ei au folosit fire nanometrice dezvoltate în interiorul unui tub poros de aluminiu. Astfel, a fost creat un material de 10 ori mai subţire decât o foaie de hârtie. Cercetătorii pot să acopere un obiect în acest material şi apoi să devieze o sursă de lumină în jurul obiectului, făcându-l invizibil.


Locul 6: Primele imagini ale unei planete extrasolare

În noiembrie, două echipe de astronomi din Statele Unite şi Canada au reuşit să fotografieze pentru prima data astfel de planete, în lumină vizibilă şi ultravioletă.


Locul 5: Gorilele o duc bine în Congo

Un studiu realizat în această vară de către Societatea de Conservare a Faunei Sălbatice a arătat că numărul de gorile existent în pădurile şi mlaştinile din nordul Republicii Congo este de aproximativ 125.000 de exemplare, mult mai mare decât estimările anterioare.


Locul 4: China s-a lansat în spaţiu

China a lansat anul acesta a treia misiune cu echipaj uman în spaţiu. Spre deosebire de misiunile de până acum, de data aceasta s-a efectuat şi o ieşire în spaţiu.

Locul 3: Crearea primei bacterii

Geneticianul J. Craig Venter a reuşit să creeze primul genom sintetic al unei bacterii, o etapă crucială în crearea unui organism viu. El a unit peste 582.000 fragmente de ADN, necesare pentru invenţia informaţiei unei noi bacterii. Următorul pas este să plaseze acest genom într-o bacterie, înlocuindu-i nucleul şi creând astfel o nouă formă de viaţă.


Locul 2: Cercetarea polului nord al planetei Marte

Misiunea “NASA Phoenix Mars Lander” a aterizat în nordul planetei şi a început să ia probe şi să cerceteze zona. Misiunea nu a găsit nicio urmă de viaţă în acea zonă dar a întărit ipoteza conform căreia planeta ar fi susţinut, în trecut, viaţă.

Locul 1: Inaugurarea Large Hadron Collider

Marele Accelerator de Particule a obţinut de departe locul I în acest top. În septembrie, acceleratorul de 27 de kilometri a fost pornit pentru prima dată, într-o încercare de a oferi răspunsuri la întrebări legate de apariţia Universului. După doar două săptamani de la pornire, acceleratorul a fost oprit deoarece specialiştii au identificat mai multe probleme tehnice. Se pare că el va fi repornit în vara anului 2009.

Sursa: evz.ro