Într-o formă sau alta, aproape la orice interviu se pun următoarele 7 întrebări, la care trebuie să ai răspunsuri pregătite, dacă vrei să pari sigur pe tine şi potrivit pentru post:

Care sunt punctele tale forte?
Angajatorul încearcă să afle mai multe despre personalitatea ta, despre părerea ta despre tine însuţi. Nu trebuie nici să răspunzi îngâmfat, dar nici să fii excesiv de modest.

Care sunt punctele tale slabe?
Dacă spui că nu ai nici un defect poate părea ciudat. Caută să descrii 1-2 slăbiciuni pe care le ai, dar nu uita să menţionezi şi că iei măsuri pentru a corecta aceste defecte.

Poţi să-mi vorbeşti despre o experienţă profesională de care eşti mândru?
Explică ce rol ai avut, ce rezultate ai obţinut si de ce a fost un succes. Această experienţă ar trebui să aibă legătură cu activitatea de la angajatorul actual, astfel încât  să-l motiveze pe angajator să te coopteze în echipa sa.

Îţi place să munceşti în cadrul unei echipe sau singur?
În cele mai multe companii lucrul în echipă este aproape obligatoriu. Declară că te integrezi uşor în colectiv şi eşti un om de echipă.

Ce faci în timpul liber, ce pasiuni ai?
E o analiză dintr-un alt unghi, o întrebare care încearcă să completeze  înţelegerea personalităţii tale. Nu spune că ai ca pasiune privitul serialelor, spre exemplu, ci caută ceva care să te pună într-o lumină mai bună, fără însă a minţi.

De ce vrei să renunţi la locul de muncă actual?
Altfel spus, ce te motivează şi ce te enervează la un loc de muncă. Nu lăsa impresia că eşti doar un vânător de măriri de salar, nu îţi vorbi de rău fostul şef sau foştii colegi.

De ce vrei să te angajezi la noi?
Răspunsul potrivit poate face diferenţa. Dacă studiezi cu ce se ocupă compania la care vrei să te angajezi, care sunt valorile ei, care este conducătorul acesteia şi care este viziunea sa, şansele să prinzi o slujbă cresc foarte mult. Arată că îţi pasă de acest loc de muncă, că vei pune pasiune în ceea ce faci şi că te vei integra bine în colectiv, înţelegând valorile acestuia.