Santosha Studio şi Centrul Cultural “Reduta” Braşov vă invită la
ImproRomania
un micro-festival pentru toată lumea de
ContactIMPROVISATION, Yoga, Bodywork şi Dans Contemporan
în Braşov, România
1-4 Mai 2014Facilitatori:
Bernd Knappe (Germania) – contact improvisation
Bianca Oichea – dans contemporan
Raluca Todor – Hridaya Vinyasa yoga
Irene Zaarour – Ashtanga Vinyasa Yoga

“Apucă-te de artă. Nu glumesc. Arta nu este un mod de a face bani, ci o modalitate prin care oamenii îşi fac viaţa mai suportabilă. A practica o artă, mai bine sau mai rău, este un mod de a-ţi hrăni sufletul. Cântă sub duş. Dansează pe muzica de la radio. Spune poveşti. Scrie o poezie unui prieten, chiar dacă nu sună bine. Fă-o cât de bine poţi. Recompensa ta va fi imensă, căci îţi vei aduce contribuţia personală la Creaţie.“ Kurt Vonnegut

După două workshopuri introductive de Contact Improvisation în Braşov şi peste zece în alte oraşe din ţară, Bernd ne face bucuria să revină în forţă în Braşov pentru a facilita patru zile pline de joacă, mişcare conştientă şi dialog fără cuvinte. Ba mai mult, de data aceasta putem gusta şi un pic de dans contemporan şi experimenta două stiluri de yoga sub îndrumarea unor oameni cu adevărat dedicaţi, foarte pasionaţi de ceea ce fac şi extraordinar de frumoşi: Bianca, Raluca şi Irene.

Efectele workshopurilor lui Bernd de două zile sunt evidente, demonstrate de relatările impresionante ale participanţilor, mergând de la “am căpătat mai multă încredere în mine” pâna la “sentimentul că toți suntem unul”. Aştep cu mare emoţie să văd ce ne va aduce imersarea în Contact Improvisation pentru un interval de două ori mai lung, cu atât mai mult cu cât îl vom combina cu alte două arte care ne aduc mai aproape de noi înşine, dansul şi yoga.

***** Contact Improvisation cu Bernd Knappe, Germania *****

Bernd are marele talent de a te învăţa, într-un mod jucăuş, un vocabular care să îţi permită să te mişti liber, indiferent dacă ai condiţie fizică sau dacă ai deja experienţă cu Contact Improvisation.

A dansa Contact Improvisation înseamnă a purta o conversaţie prin intermediul corpului. Avem nevoie de calităţile pe care le folosim într-un dialog normal: atenţie, simplitate, claritate, interes şi un minim de vocabular comun cu partenerul de dialog. Vom studia principiile de bază ale acestei forme de expresie şi ne vom pune în valoare propriile calităţi.

Bernd pune mult accent şi pe improvizaţie, intuiţie şi starea interioară. Ce mă interesează la această mişcare? Ce se întâmplă în acest moment? Îmi urmez un impuls interior sau mă las condus? Mă concentrez pe propria persoană, sau sunt atent şi la spaţiul şi oamenii care mă înconjoară?

“Mă interesează în primul mişcările care se nasc spontan din conexiunea fizică cu partenerul de dans. Este o senzaţie extraordinară să realizezi interdependenţa celor două corpuri care se susţin, care au nevoie unul de altul pentru a crea o joacă, o mişcare comună. Nu este vorba de două persoane care dansează una lângă cealaltă, ci de un dialog, asemănător unei melodii cântate pe mai multe voci.

Pentru a realiza acest lucru trebuie să fim foarte conştienţi de poziţia corpului nostru şi de modul în care ne lăsăm greutatea pe partener şi o susţinem pe a lui. Vom învăţa să ascultăm, să ne sincronizăm, să ne aplecăm, să ne întindem, să împingem şi să tragem. Vom descoperi moduri noi de a acţiona sau reacţiona, de a privi, de a ne folosi mânile, picioarele şi coloana vertebrală. Ne vom juca cu gravitaţia, cu relaxarea şi contracţia, în dans individual şi în duet. Corpul partenerului de dans va face parte din terenul nostru de joacă, ne va permite şi susţine propriul dans.”

Bernd, care este şi pictor, muzician şi arhitect, a participat la un număr mare de workshopuri, festivaluri şi formări în Europa, fiind influenţat în principal de Jörg Hassmann, Angela Dony, Martin Keogh, Ray Chung, Chris Aiken şi Eszter Gàl.

Relatarea unei participante vorbind despre Bernd

“Bernd e un profesor deosebit. Plin de idei, se suprinde pe el însuşi în aceeaşi măsură în care îşi surprinde elevii. Este foarte precis şi sensibil. Deşi treci prin situaţii complet noi, te simţi tot timpul în siguranţă, minunându-te cum corpul tău îşi găseşte mereu echilibrul şi puterea, în joacă. Bernd are o conexiune puternică cu pământul, înţelege cu claritate ce se întâmplă în sală de dans, ştie tot timpul prin ce treci. Şi în plus, este un focar periculos de bună dispoziţie pentru toată lumea.”

Relatări ale unor participanţi la ultimul workshop de Contact Improvisation ţinut de Bernd în Braşov

“Ce m-a impresionat cel mai mult a fost legătura care s-a creat între participanți – și cred că atingerea a fost cea care a creat această legătură. S-a simțit foarte puternic energia circulând de la unul la altul, sentimentul că toți suntem unul. Și pornind de la această conștientizare, am căpătat un sentiment de toleranță crescută și înțelegere față de cei din jur. În plus, am învățat să privesc dansul din altă perspectivă, o abordare complet nouă pentru mine. “

“Atitudinea jovială a lui Bernd face atmosfera prietenoasă. Cred că e o experiență pe care fiecare om serios dar mai ales neserios ar trebui să o aibă măcar o dată. Mi-a plăcut mult că am văzut adulți comportându-se ca niște copii și fiind măcar pentru o vreme, mai liberi.“

“Mi-a plăcut foarte mult, a venit ca o completare la ceea ce mă preocupă: mișcare, exprimare altfel decât prin cuvinte, coborâre din minte în corp și trăirea conștientă a prezentului. Le-am regăsit pe toate și încă mult mai mult. Mi-a plăcut introducerea treptată pe care ne-a făcut-o Bernd și asta o spun din poziția cuiva care nu a mai participat la un altfel de curs. Mi-a plăcut și alegerea exercițiilor, prin ele am avut ocazia să privesc lumea și pe mine însămi din diferite perspective. Mi-a plăcut în egală măsură grupul ca întreg și m-am simțit foarte bine lângă și în compania fiecărui participant.”

“Îmi place mult Contact Improvisation pentru că mă ajută să mă descopăr, îmi hrănește curiozitatea și îmi dă mai multă încredere în mine, lucru care mă ajută să creez legături. Îmi place că relaționez la un nivel profund şi devin mai prezent.”

Pentru a afla mai multe despre Contact Improvisation

Filme demonstrative
http://www.youtube.com/watch?v=Gi-OaiQvnTU
http://www.youtube.com/watch?v=ED8hNoulZv4
Mai multe filme
http://www.contactimprovonscreen.org/
Paginile facebook ale workshopurilor anterioare din Braşov
The Art of Listening https://www.facebook.com/events/239867036186888
Feel, Flow,Fly https://www.facebook.com/events/596094310454234

***** Dans Contemporan cu Bianca Oichea *****

Bianca, talentată coregrafă şi dansatoare din Braşov ne propune sesiunile de dans contemporan, dedicate amatorilor entuziaști ai dansului, indiferent de nivelul de practică, începător sau avansat.

Postura verticală reprezintă o modalitate specific umană de „a fi” în raport cu lumea. Pământul care ne atrage prin forța gravitațională este în acelaşi timp solul pe care pășim, care ne poartă şi ne oferă sprijin. Corpul nostru face un efort continuu pentru a păstra verticalitatea cu care suntem atât de obişnuţi. Poziția verticală ne detașează de sol, ne ține la depărtare de lucruri și totodată de alți indivizi. Această realitate a determinat alegerea tematicii a trei ateliere pe care vi le propunem: „Distanţa corpului în raport cu solul”, „Distanţa în raport cu lucrurile din jur” şi „Distanţa în raport cu alte persoane”.

Avem în vedere aspectul tehnic și cel creativ pentru a învăţa într-o manieră echilibrată cum să ne cucerim verticalitatea prin dans. Vom descoperi împreună punctele de sprijin necesare pentru construirea și deconstruirea dimensiunii verticale, vom studia noțiuni fundamentale ale dansului contemporan și ne vom implica activ în exerciții de improvizație.

Atelierele vor pune accent pe imaginația, experiența senzorială și capacitatea creativă a participanţilor, care vor fi încurajați să-și exprime prin dans percepția despre propria lor realitate corporală. Urmărim sensibilizarea corporală, explorarea unui corp poate „uitat”, astfel încât să ne putem dezvolta propriul propriul mod de a ne mișca și de a transmite emoții prin dans. Gradul de dificultate al exercițiilor va fi personalizat în funcție de aptitudinile personale, astfel ca fiecare să se exprime conform posibilităților sale corporale.

Exercițiile și temele de lucru abordate vor fi realizate atât individual cât și în grup. Participanții vor relaționa prin dans cu partenerii lor, dezvoltându-și spiritul intuitiv și cel de observație, devenind astfel conectați la proprile mișcări în timp ce rămân receptivi la ceea ce se întâmplă în jurul lor.

***** Hridaya Vinyasa Yoga cu Raluca Todor *****

Raluca practică yoga din anul 2000, când unul dintre profesorii ei de psihologie şi psihoterapie de la universitate i-a deschis această cale profundă de cunoaştere de sine şi evoluţie conştientă. S-a îndrăgostit de acest stil de viaţă holist fundamentat în unitatea dintre corp, minte şi spirit şi de atunci a studiat diferite filozofii şi stiluri de practică cu profesori renumiţi (Sahajananda, Vidya Heisel, Irene Zaarour, Bobbi Missiti, James Boag, dr. Ronald Steiner, Sanjeev Bhanot) la numeroase workshopuri şi retrageri în ţară şi în străinătate (Thailanda, Spania, Mexic, Germania, ş.a.)

Din 2011 este instructor de vinyasa, hatha yoga şi meditaţie certificat internaţional de Yoga Alliance. A deschis în Braşov spaţiul de practică Santosha Studio şi e onorată să-şi împărtăşească pasiunea, oferind şedinţe de yoga în care îmbină înţelegeri ştiinţifice actuale din psihologie, neuroştiinţe şi psihoterapie cu instrumente perene de autoterapie, dezvoltare personală şi evoluţie spirituală.

Cu Raluca explorăm Hridaya Vinyasa yoga, o formă dinamică de yoga care cultivă mai multă armonie interioară prin posturi fizice, respiraţie profundă şi ritmică, relaxare, meditaţie şi conştienţă de sine.
Practica este menită să revigoreze, să flexibilizeze şi să relaxeze corpul, să detoxifieze întreg organismul şi să liniştească mintea, aducând-o în “aici şi acum”, ceea ce creează o stare de pace interioară foarte regenerantă şi fizic, şi psihic.

Trecem printr-un flux de poziţii şi mişcări, în picioare şi şezând – aplecări, flexii pe spate, răsuciri, deschiderea umerilor, şoldurilor şi altor articulaţii importante, posturi de echilibru, fortificări abdominale, inversiuni. Toate sunt însoţite de forme de respiraţie, de sincronizarea mişcărilor cu respiraţia şi de antrenarea blândă a atenţiei prin orientarea ei continuă către ecourile diferitelor forme ale practicii. Încheiem cu o relaxare ghidată în care ne abandonăm complet spaţiului interior de linişte, sursa regenerării şi echilibrării naturale.

Întreaga practică e o meditaţie, rămânem conectaţi cu acea parte profundă din noi care observă tăcută diferitele forme şi mişcări efemere ale corpului şi minţii, fără a se ataşa de niciuna. Astfel, descoperim calmul din centrul mişcării, iar fiecare moment al practicii devine destinaţia. Neavând un scop anume către care ne îndreptăm, ne este mai uşor să fim cu totul “aici”, în contact cu firescul şi bucuria spontană a lui “a fi”.

Pagina de facebook Santosha Studio https://www.facebook.com/studiosantosha
Un articol despre ce se întâmplă la Santosha
http://us6.campaign-archive1.com/?u=dad27a0e83f5005209c44b885&id=1119ad17a6

***** Ashtanga Yoga cu Irene Zaarour *****

Irene Zaarour practică yoga şi meditaţia încă din 1995, iar în 2002 începe să predea şi este la ora actuală o profesoară foarte apreciată de Hatha Yoga. Participând la o multitudine de workshop-uri peste tot în lume, Irene s-a îndrăgostit de Ashtanga yoga în urmă cu opt ani. De atunci şi-a dedicat timpul pentru a prezenta Ashtanga ca o oglindă cu multe feţe în care fiecare student îşi poate găsi abordarea personală.

În sesiunile ei, vom studia în detaliu posturile din Ashtanga Vinyasa Yoga, vom aborda alinierea dintr-o perspectivă individualizată şi ne vom concentra pe respiraţie, energie şi efecte terapeutice, lăsându-le să evolueze din interior către exterior.

Studioului lui Irene http://www.anahata.ro/
Un interviu http://www.121.ro/fitness-si-dieta/calea-catre-calm-si-sensibil-5155?page=2

***** Bine de ştiut *****

Contact Improvisation, principala artă pe care o vom practica de dimineaţa până seara, va fi completată zilnic de sesiunile de dans şi yoga de aproximativ 2 ore fiecare. În funcţie de numărul de participanţi şi de sălile disponibile, este posibil ca unele workshopuri să se desfăşoare în paralel cu altele; va trebui să vă alegeţi activitatea favorită.

Pentru Contact Improvisation, vor fi foarte utile genunchierele (care se pot improviza tăind nişte ciorapi vechi de lână) şi îmbrăcăminte simplă, fără fermoare. Pentru toate activităţile, vă trebuie haine uşoare, sport, tricouri de schimb şi o sticlă de apă.

Adresa

Centrul Cultural “Reduta”, str. Apollonia Hirscher 8, Brașov (oraşul vechi)

Unde se poate dormi

Pentru participanţii din afara Braşovului există multe hoteluri şi pensiuni bune în oraş.
O altă variantă este să înnoptaţi la participanţii din Braşov dispuşi să primească în gazdă.
Sau puteţi dormi la Studioul Santosha, fără nici un cost, împreună cu alţi participanţi într-o cameră încăpătoare şi prietenoasă din centrul vechi, la câteva minute de sala de dans. Numărul de locuri fiind limitat, prioritate vor avea cei care se înscriu primii.

Taxa de înscriere

Ofertă non-profit: 200-400 lei (“sliding scale”), pentru înscrieri înainte de 14 aprilie.
Puteţi participa pentru un minim de 200 de lei, dar vă rugăm să vă evaluaţi situaţia materială, frecvenţa cu care participaţi la astfel de evenimente şi dorinţa de a încuraja organizarea de proiecte similare în viitor, pentru a vedea dacă puteţi contribui cu mai mult. Pentru înscrieri după ziua de luni, 14 aprilie, taxa de înscriere este fixă, 500 de lei.

Vă puteţi considera înscrişi în momentul în care aţi plătit taxa de înscriere.
Aceasta include cazarea dacă dormiţi la Santosha, dar nu şi mesele. Ne putem organiza să mâncăm împreună – picnicuri în spaţiul de dans sau afară la care să contribuie toată lumea pentru a menţine cheltuielile la minim.

Numărul maxim de participanţi este 40, pentru a putea beneficia, în siguranţă şi cu voie bună, de tot ce au să ne înveţe profesorii noştri. Pentru a fi siguri că prindeţi un loc, vă rog să vă înscrieţi cât mai din timp. Dacă vă înscrieţi la tot micro-Festivalul aveţi prioritate faţă de cei care doresc să participe numai la unele secţiuni.

Înscriere şi informaţii

Manuel Benche
contact@santosha.ro
+ 4 0724 314 089

Vă aştept, să ne regăsim, cu drag!
Manu