NeataIASI.ro – cafeaua ta de dimineata! | Iasi

Locul 12 – Topul celor mai puternice 31 de alimente antioxidante

Antioxidanţii sunt substanţe speciale care ajută la menținerea sănătății și vitalităţii corpului nostru.Vă prezentăm topul celor mai puternici 31 de antioxidanţi. În fiecare zi vă invităm să-i descoperiţi, treptat, în ordine descrescătoare.
Azi faceți cunoștinţă cu locul 12 din lista noastră:
Pătrunjelul uscat 74.349 de unități/ 100 g produs pe scara ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului).
Valoarea ORAC a alimentului este cu atat mai mare cu cat are o capacitate mai ridicată de a neutraliza oxigenul. Unele alimente pot atinge până la 300 de mii de unități, iar altele nu se ridică decât până la 82 de unități. Se recomandă consumul de alimente cu un grad ridicat de antioxidanţi prezenţi în compoziţia lor:

Deseori, pătrunjelul este subapreciat, deşi are importante calităţi nutritive şi paleative. Majoritatea oamenilor nu cunosc beneficiile sale şi îl folosesc deseori pentru a decora diverse tipuri de mâncăruri.

Pătrunjelul are multiple calităţi şi contribuie la vindecarea a diverse boli:
Anemie – previne anemia feriprivă că urmare a conţinutului bogat de fier, dar şi a vitaminei C (care ajută la absorbţia fierului);
Antioxidant – creşte capacitatea antioxidantă a sângelui;
Antibacterian (distruge bacteriile);
Ameliorează respiraţia urat mirositoare;
Contribuie la tratarea alopeciei – cei care şi-au frecat pielea capului cu pătrunjel au constatat că această metodă funcţionează mult mai bine, comparativ cu alte tratamente;
Purifică sângele;
– Întinereşte vasele de sânge – pătrunjelul menţine elasticitatea vaselor de sânge şi ajută la vindecarea vânătăilor;
– Digestie – plantă îmbunătăţeşte digestia proteinelor şi a grăsimilor şi favorizează absorbţia intestinală, stimulând funcţia ficatului. Datorită conţinutului ridicat de enzime, pătrunjelul facilitează eliminarea scaunului şi optimizează activitatea digestivă;
– Antidiareic;
– Hipocolesterolemiant – scade nivelul colesterolului din sânge;
– Diuretic;
– Tratament pentru surditate şi infecţii ale urechii;
– Edem – acţionează că diuretic şi tonic al vaselor de sânge;
– Înlătura oboseală;
– Dizolvă calculii biliari;
– Îmbunătăţeşte funcţia ficatului, splinei, rinichilor şi a glandelor suprarenale;
– Guţă;
– Suport hormonal – la femei, pătrunjelul stimulează producţia de estrogen, şi restabileşte circulaţia sangina normală la nivelul uterului. Menstruaţia întârziată, sindromul premenstrual (dureri mensturale) şi menopauza (piele uscată, iritabilitate, căderea părului) pot fi ameliorate prin consumul acestei plante. Pătrunjelul reglează ciclurile menstruale datorită apiolului, care este o componentă a estrogenului, hormon feminin. Echilibru hormonal al organismului se realizează prin intermediul acizilor graşi volatili pe care îi conţine pătrunjelul;
– Întărirea sistemului imunitar – nivelul ridicat de vitamina C, betacaroten, B12, clorofilă şi acizii graşi esenţiali cresc imunitatea. Pătrunjelul consolidează imunitatea prin complexul de multivitamine şi minerale pe care îl furnizează organismului;
– Inhibă formarea tumorilor, în mod special a celor existente la nivelul plămânilor;
– Înţepături de insecte – umflăturile şi mâncărimea se vor calmă prin frecarea zonei afectate cu pătrunjel;
– Icter;
– Boli renale şi ale aparatului urinar – cu excepţia inflamatiilor severe, pătrunjelul este eficient în tratarea multora dintre bolile renale şi ale aparatului urinar. Acesta îmbunătăţeşte activitatea rinichilor şi elimina toxinele din sânge şi din ţesuturile rinichilor, previne resorbirea sării în ţesuturile organismului, ameliorează urinarea dureroasă, edemul, oboseală;
Congestia hepatică – pătrunjelul stimulează circulaţia fluxului de sânge la nivelul ficatului, reduce congestia hepatică, elimina toxinele şi întinereşte organismul;
Vedere nocturnă (caracteristică în cazul deficitului de vitamina A);
Ameliorează durerile reumatice;
Afecţiuni ale splinei – pătrunjelul poate trata diverse afecţiuni ale splinei,dar şi malabsorbtia;
Întărirea dinţilor – scorbutul (cauzat de un nivel scăzut de vitamina C) provoacă slăbirea dinţilor, înmuierea şi sângerarea gingiilor. Încă din Evul Mediu, patrujelul a fost folosit pentru diverse afecţiuni ale dinţilor, inclusiv pentru întărirea lor şi a gingiilor;
Slăbit – prin calităţile sale diuretice, pătrunjelul ajută la scăderea numărului de kilograme.