NeataIASI.ro – cafeaua ta de dimineata! | Iasi

Locul 18 – Topul celor mai puternice 31 de alimente antioxidante

Antioxidanţii sunt substanţe speciale care ajută la menținerea sănătății și vitalităţii corpului nostru.Vă prezentăm topul celor mai puternici 31 de antioxidanţi. În fiecare zi vă invităm să-i descoperiţi, treptat, în ordine descrescătoare.
Azi faceți cunoștinţă cu locul 18 din lista noastră:
Piperul negru boabe cu 27.618de unități/ 100 g produs pe scara ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului).
Valoarea ORAC a alimentului este cu atat mai mare cu cat are o capacitate mai ridicată de a neutraliza oxigenul. Unele alimente pot atinge până la 300 de mii de unități, iar altele nu se ridică decât până la 82 de unități. Se recomandă consumul de alimente cu un grad ridicat de antioxidanţi prezenţi în compoziţia lor:

Ce vitamine şi minerale are piperul negru?

– Vitamine: vitamina A, niacina, acid ascorbic şi tocoferol.
– Minerale: fier, zinc şi potasiu.
Ce proprietăţi terapeutice are piperul negru?
– Uleiurile volatile pe care le conţine au un efect antiinfectios puternic asupra cailor respiratorii.
– Stopează vărsăturile.
– Detoxifică ficatul.
– Tusea iritativă şi tusea uscată se tratează cu două vârfuri de cuţit de piper amestecate cu patru linguriţe de miere şi cu puţină zeamă de lămâie.
– Tratează indigestia.
– Tratează balonările.
– Este util hipotensivilor.
– Persoanelor cu reumatism se recomandă o plămădeală de piper negru în rachiu.
– Astenia poate fi combătută cu câteva doze de piper.