Râul Topolog, „imaginea” campaniei WWF Râurile României, a fost salvat de la amenințarea unui proiect de amenajări hidroenergetice. După multe luni de intervenții la toate autoritățile relevante, studii în teren și apariții în presă, după ce peste 15.000 de români au semnat petiția WWF, cerând stoparea distrugerii râurilor de munte, Agenția pentru Protecția Mediului Vâlcea a emis, pe data de 10 decembrie 2013, o decizie de respingere a proiectului de pe râul Topolog.

”Mulțumesc că nu i-ați lăsat să intre cu buldozerul peste căsuța mea!

Microhidrocentrale, macro distrugeri

Pe 14 noiembrie WWF-România a lansat campania Râurile de munte: ultima șansă, solicitând autorităților un cadru legislativ care să protejeze cele mai valoroase râuri naturale și să planifice construcția de noi microhidrocentrale, ținându-se cont de criterii sociale și de mediu. Campania s-a născut în urma cazurilor râurilor distruse în urma unor grave greșeli administrative pe ambele versante ale Munților Făgăraș – Capra, Buda, Otic, Sebeș, Sâmbăta, Vistrișioara și, cel mai recent, Dejani-Lupșa.
Microhidrocentralele fragmentează habitatele din lungul râurilor, afectând una dintre cele mai bogate faune de nevertebrate acvatice. Distrug și habitatele ripariene (de pe maluri) formate din plante iubitoare de apă, de care depind specii de nevertebrate și animale cu care se hrănesc păsările. Odată cu dispariția vegetației de pe maluri scade și funcția de filtre de protecție a acestora, ceea ce alimentează nivelul de poluare al apei. Pe unde se construiesc microhidrocentrale, apa cristalină a râurilor și pârâurilor de munte devine un amestec de noroi și piatră, în care orice formă de viață dispare.

Sursa: http://www.wwf.ro/?213256%2FRul-Topolog-nu-va-fi-distrus