Cercetările în domeniul creativității sugerează că trei factori pot determina creativitatea individuală în orice situație:

Expertiza este „baza oricărei activități creative”. Aceasta îi oferă unei persoane cunoștințele tehnice, procedurale și intelectuale pentru a identifica elementele importante ale oricărei probleme particulare. Ca să ai expertiză, ai nevoie de acea pasiune pentru domeniul expertizei. Pasiunea ce te îndeamnă să cauți mai mult și să devii mai bun în ceea ce faci.

Competențe de gândire creativă: se referă la modul imaginativ, inventiv și flexibil în care persoana abordează problemele; aceste competențe depind de trăsăturile personale (independență, orientare spre acceptarea riscului, toleranță pentru ambiguitate) și de tipul de gândire. Gândirea creativă se caracterizează prin abilitate puternică de a genera noi idei prin combinarea unor elemente anterior disparate.

Motivația este în general acceptată ca fundamentală pentru creativitate,iar cei mai importanți factori motivanți sunt pasiunea intrinsecă (auto-motivația) și interesul intrinsec de a efectua lucrarea (obiectul creației), care sunt mai eficienți decât motivația extrinsecă (recompense,recunoaștere). Intr-un sens, persoanele creative sunt la discreția propriilor valori și motivații și se ocupă cel mai bine de probleme pentru care au o puternică afinitate emoțională.

Iată cele 10 reguli pe care le poți aplica pentru o viață mai creativă:

1. mai mult decât îți este spus să faci.

2. Încearcă lucruri noi

3. Ai aflat ceva nou? Învață-i și pe ceilalți ce știi.

4. Preschimbă munca în joacă.

5. Ia pauze.

6. Fii atent la ceea ce este în jurul tău, se poate transforma oricând în inspirație.

7. Entuziasmul e cheia succesului, fii entuziasmat de ceea ce faci.

8. Schimbă atmosfera, ia-ți libertatea de a te descotorosi de lucruri care nu vibrează cu tine. (mereu va exista altceva mai bun)

9. Fii preocupat de creație. Iubește ceea ce faci.

10. Cooperează, mințile și sufletele oamenilor sunt conectate la tot ce e frumos, descoperă ce poți crea la nivel de grup.

Sursa: wikipedia.com