Mirodeniile pot reprezenta un aspect frumos, dar mai ales inmiresmat, prin raspandirea aromelor sale. Ne referim la marar, cimbru, levantica, oregano, tarhon, leustean. Pentru un gradinar pasionat, mirodeniile sunt o mica oaza. Multe dintre plante – patrunjelul, urzica, scanteiuta, spanacul, coriandrul etc. – sunt deopotriva alimente si plante medicinale. Ele dau gust mancarurilor, maresc apetitul si, in acelasi timp, ne tin sanatosi.
Daca vrei sa simti tot timpul aroma ierburilor proaspete si nu ai curte sau piata aproape, poti face dintr-un colt al casei o microgradina de apartament. Improvizeaza o ladita pentru rasaduri, in care sa cultivi cateva plante-mirodenii. Vei vedea ce usor cresc mararul, patrunjelul, maghiranul sau coriandrul chiar in balcon.
Cultivatul mirodeniilor in ghiveci nu necesita un efort deosebit. Putem fie sa plantam micile minuni parfumate in vase separate sau putem sa le grupam in functie de scopul pentru care le cultivam- respectiv plante aromatice mediteraneene sau plante medicinale.
Cum in bucatarie folosim mereu, sau ar trebui sa folosim, tot felul de ierburi aromate care mai de care mai parfumata ce da un gust minunat preparatelor noastre culinare, nu ar fi rau sa putem planta aceste ierburi si sa le avem la indemana proaspete de cate ori vrem sa ne surprindem familia cu un gust deosebit al mancarii.
Mirodeniile de apartament:
Se pun seminte din planta respectiva in ladite, cutii de metal – sunt excluse cele din fier, cupru sau aluminiu. Pamantul cel mai bun: mranita din padure. Toate acestea se asaza la fereastra sau, vara, pe balcon.
Se acopera fundul laditei cu o foaie de plastic. Peste ea se asaza hartie de ziar, apoi un strat de 4 cm de pamant. Semintele inmuiate si preincoltite se imprastie compact unele langa altele, pe pamant. Se acopera cu 5-6 straturi de ziar umed sau cu praf de carbune.
Ladita se baga intr-un sac de plastic gaurit si se acopera cu o folie neagra de plastic, apoi se pune la cald (circa 21 grade C). Dupa 3-4 zile, se indeparteaza folia si foaia de ziar si se uda plantele, de doua ori pe zi, cu apa la temperatura camerei.
Atentie, pamantul trebuie sa fie umed, dar nu ud sa balteasca! Plantele se vor aseza iintr-un loc luminos, la o temperatura de 19-20 grade C. Lumina este indispensabila, altfel mirodeniile nu vor avea gust bun! In mai putin de o luna, veti avea cel mai frumos strat de verdeata proaspata.
De evitat cresterea verdeturilor pe vata, fiindca plantele pierd astfel substantele nutritive din pamant. Ai grija sa tii ladita (sau ghiveciul) intr-un loc ferit de inghet si nu prea departe de sursa de lumina naturala.
Sfaturi pentru mirodenii:
Aproape toate mirodeniile sunt iubitoare de lumina, caldura si soare. Mai ales, nu sunt plante pretentioase, nu le dauneaza daunatorii mici, si nu au nevoie de ingrasaminte.
Este interzis sa se culeaga la orele pranzului, pe caldura mare, deoarece au un continut mai redus de ulei volatil, care contribuie foarte mult la aroma condimentului. De aceea, trebuie spalata planta inainte de cules, si nu dupa, pentru ca cele mai multe substante active se afla in planta inainte de inflorire.
Dupa cules, mirodeniile se leaga intr-o gramada si se agata intr-un loc aerisit si umbros, deoarece soarele le consuma mult din aroma. Planta este considerate a fi uscata, daca la atingere, aceasta fosneste, frunzele se desprind cu usurinta de tulpina. Isi mentin aceeasi aroma indelungata, daca sunt puse intr-un recipient inchis ermetic.
Plantele folosite ca mirodenii si condimente in mancaruri pot fi crescute in casa pe perioada iernii; astfel va veti putea bucura de gustul lor chiar daca afara zapada viscoleste prin colturile gradinii. Nu aveti nevoie de surse de iluminare speciale, aceste plante cresc foarte bine cu lumina care vine prin fereastra.
10 ierburi care se preteaza cel mai bine la conditiile de pe apartament:
Busuioc – plantati semintele in vase asezate pe pervazul unei ferestre orientate spre sud, astfel vor beneficia de mai multa lumina si caldura.
Hasmatuchi – semintele se sadesc vara tarziu; creste bine in conditii de lumina slaba dar temperatura trebuie sa fie de intre 18 – 21 grade Celsius.
Oregano – cel mai bine este sa plantati in casa un butas procurat prin taierea unei ramuri din planta din curte; plantati-l intr-un ghiveci si tineti-l langa o fereastra orientata spre sud.
Patrunjel – fie incepeti cu seminte, fie dezgrpati o parte din radacina din gradina, la sfarsitul sezonului; patrunjelul iubeste soarele direct, dar va creste incet pe pervazurile orientate spre est sau vest.
Rozmarin – se incepe cu un butas care se tine intr-un pahar cu apa pana face radacini; se tine la o fereastra orientata spre sud.
Salvia – se porneste cu un butas de la o planta din gradina; tolereaza bine aerul uscat din interiorul casei, dar are nevoie de lumina puternica, deci trebuie asezat la o fereastra dinspre sud.
Tarhon– pentru cresterea lui ca planta de interior, este necesar sa il lasati sa intre in perioada de repaus toamna tarziu sau la inceputul iernii; Mutati in ghiveci o planta matura si lasati-o afara; dupa ce i s-au uscat frunzele aduceti-l in casa, in cea mai racoroasa camera si tineti-l acolo cateva zile, dupa care mutati-l in fata unei ferestre orientate spre sud, pentru a beneficia din plin de lumina. Se trateaza cu o substanta fertilizatoare, lichida.
Cimbru – il puteti creste in casa, fie printr-un butas lasat sa prinda radacini, fie prin dezgroparea unei plante din gradina si plantarea ei in ghiveci. Cimbrul prefera soarele direct dar creste bine si la ferestrele dinspre est sau vest.
Cimbrisor – ruda mai putin cunoscuta a cimbrului, cimbrisorul are o aroma mai suava si este potrivit pentru a da un gust aparte fripturilor de miel, oaie, dar se poate folosi si pentru peste. Cel mai bine in apartent creste intr-o jardiniera, deoarece are nevoie de spatiu sa se intinda. Ca si cimbrul, are nevoie de cat mai multa lumina.
Maghiran – frunzele sale sunt o companie apreciata de orice friptura de vita. Maghiranul creste bine in orice ghiveci, sub forma unei tufe din care puteti culege frunzulitele. Are nevoie de lumina multa, se uda ponderat.
„Carantina” plantelor
Inainte de caderea primului inghet, toamna (cand inca vremea este destul de calduta), incepeti sa mutati ierburile aromate din ghivece in locul in care le veti tine peste iarna. In loc sa le aduceti direct in casa, puneti-le mai intai, pentu cateva saptamani, intr-o zona de „tranzitie” luminoasa si cu temperaturi scazute, cum ar fi un garaj, un hol sau o terasa / balcon inchis.
Dupa ce s-au obisnuit cu temperatura mutati-le intr-o zona in care sa primeasca multa lumina (ferestrele orientate spre sud sunt cele mai luminoase, urmand apoi cele dinspre est sau vest). Protejati plantele de caldura excesiva si de aerul uscat. Majoritatea prefera temperaturi in timpul zilei de 18-21 grade Celsius, desi rezista si la mai mult; mai important este insa ca peste noapte temperaturile sa scada cu cel putin 10 grade fata de cele din timpul zilei, pentru a simula conditiile de afara.
Cu exceptia busuiocului, toate plantele enumerate mai sus vor rezista si la temperaturi de 4 grade Celsius. In zilele cu temperaturi mai blande, puteti sa duceti afara ghivecele; nu uitati sa le stropiti din cand in cand cu apa pentru a le curata de praf.
Cum prind radacini butasii:
Multe ierburi, inclusiv oregano, cimbrul, rozmarinul si salvia se inmultesc cel mai bine prin butasi, adica prin ramuri rupte din plantele mature, care cresc in gradina. Pentru a obtine un butas, taiati o parte lunga de aproximativ 10 cm din varul ramurii. Se dau deoparte frunzele din partea inferioara a butasului, iar codita se baga intr-un pahar cu apa; pentru a asigura un mediu si mai umed, paharul se poate acoperi.
Apa, lumina si temperatura
Majoritatea plantelor prefera sa fie bine udate, dar nu sa stea in pamant imbibat cu apa. De aceea, un drenaj bun este foarte important. Planta se uda numai de deasupra (se toarna apa pe pamant), cand pamantul e uscat. Adaugati nisip in amestecul de pamant sau puneti pietricele pe fundul ghiveciului, inainte de plantare.
Daunatori
Alegeti cu atentie pamantul in care asezati plantele. Amestecurile care se gasesa in comert sunt bune. Rezistati tentatiei de a folosi pamantul din gradina. Mai mult, atunci cand luati planta din gradina si o aduceti in casa, inlaturati cat mai mult din pamantul din jurul radacinilor, fara a le rupe. Tineti speciile transplantate departe de celelalte plante de apartament, timp de cateva saptamani (pana acestea se obisnuiesc cu temperaturile din casa). Daca vedeti cumva vreo insecta pe una din plante, in aceasta perioada de „carantina”, atunci mai bine o duceti inapoi in gradina.

Daca, in ciuda tuturor masurilor de precautie, plantele din interior sunt atacate de daunatori, atunci ajutati plantele oferindu-le conditii bune de lumina si temperatura, precum si bai regulate. Nu uitati ca o planta slabita ca urmare a conditiilor de temperatura ridicata si umiditate scazuta din apartament / casa este atacata mai usor de afide si acarieni decat una sanatoasa.

Daca folositi spray-uri sau alte solutii pentru a indeparta daunatorii, nu uitati ca aceste solutii trebuie sa intre in contact direct cu insectele pentru a fi eficiente. Planta bolnava se stropeste seara (NICIODATA cand e soare puternic), pentru ca lichidul sa nu se usuce, iar dimineata se spala frunzele.

In decembrie, reduceti cantitatea de apa si fertilizator, dar imediat ce zilele incep sa creasca, pe la mijlocul lui ianuarie, adaugati compost si fertilizati. Daca pamantul din ghivece s-a strans, afanati-l cu o furculita, dar cu grija, pentru a nu rupe radacinile plantei.

Februarie este de obicei cea mai buna luna pentru plantele de interior / apartament, pentru ca lumina este foarte puternica. Pana in martie, plantele vor incepe sa inmugureasca, iar in aprilie este bine sa le scoateti afara in zilele mai calde.

Sursa: bunatati.ro