Criterii de recunoaştere:
Vată-structura corporală fragilă, cu oase subţiri, cu masă musculară slab dezvoltată şi articulaţii proeminente, noduroase. Tipul constituţional Vată este fie prea înalt, fie prea scund, are apetitul şi digestia neregulată, fără senzaţie de sete. Se îngraşă şi slăbeşte uşor. Pielea are tendinţa la uscăciune. Somnul este superficial. Natură psihoemotionala Vată este caracterizată de creativitate, imaginaţie bogată, entuziasm,  elocventă, emoţii fluctuante, tendinţa spre labilitate emoţională. Voinţă este slabă dar are o capacitate mare de a se mobiliza pe termen scurt. Învaţă uşor dar uită la fel de uşor. Reacţionează prin frică în condiţii de stress.
Pitta- structura corporală atletică, armonioasă cu dezvotare proporţional a segmentelor corporale. Are metabolismul şi digestia rapide şi din acest motiv există tendinţa de a consumă cantităţi mari de alimente şi lichide. Transpiră mult şi nu tolerează prea bine căldură. Se poate regenera şi numai după o perioada scurtă de somn iar somnul este în general profund, odihnitor. Natură psihoemotionala este caracterizată de intensitate şi corespunde liderului, conducătorului. Este inteligent, pasional, are voinţă puternică şi o memorie foarte bună. Pune în practică şi are capacitate de a concretiza şi duce la bun sfârşit ideile tipului Vată. Prezintă tendinţa spre manie, poate deveni încăpăţânat, autoritar şi critic.
Kapha-structura corporală bine construită, robustă, cu osatura puternică. Metabolismul şi digestia sunt lente, predispus la obezitate. Îi place să doarmă mult în timpul nopţii şi chiar şi în timpul zilei. Natură psihoemotionala este caracterizată de toleranţă, calm, stabilitate emoţională. Tipul Kapha este iubitor, romantic şi sentimental. Se mobilizează greu dar când o face manifestă tenacitate, perseverenţă. Prezintă tendinţa lăcomie, dependenţă afectivă, posesivitate.

Recomandări referitoare la stilul de viaţă:
Vată
–        nu săriţi peste mese şi ore de somn
–        evitaţi alimentele uscate (biscuiţi, sărăţele, produse de patiserie), deshidratate (musli), floricele de porumb
–        consum zilnic de lichide de 2l, preferabil lichide calde
–        evitaţi curenţii de aer, mersul îndelungat pe jos, mediul foarte zgomotos
–        sunt recomandate alimente cu gust dulce, sărat şi acru

Pitta
–        evitaţi combinarea alimentelor necompatibile
–        evitaţi să mâncaţi în în cantităţi excesive
–        evitaţi condimentarea excesivă a alimentelor
–        evitaţi alimentele fierbinţi, excesiv de uleioase, prăjelile în general, conservele
–        evitaţi expunerea prelungită la soare
–        evitaţi servirea mesei în timp ce va uitaţi la televizor, lucraţi la calculator, citiţi sau dacă sunteţi nervos/nervoasă
–        sunt recomandate alimente cu gust dulce, amar şi astringent

Kapha        
–        se recomandă exerciţii fizice
–        evitaţi somnul prelungit sau somnul după masă
–        se evita obiceiul de a mânca ceva tot timpul (de a mânca între mese)
–        nu mai consumaţi alimente după apusul soarelui
–        se recomandă alimente uşoare, uscate, cu gustul picant, amar şi astringent
–        se recomandă că un procent important din hrană să fie hrană crudă

Plante pentru:
Vată- ghimbir proaspăt, susan, seminţe de în, scorţişoară, chimen, lemn dulce
Pitta- genţiană, trandafir, mentă, coriandru, zmeur
Kapha- piper, ghimbir uscat, seminţe de muştar, ardei iute, cuişoare, angelica

Ce procese guvernează în organism:
Vată- asigura mişcarea în corp (ex. respiraţia, bătăile inimii, transmiterea impulsurilor nervoase, peristaltismul intestinal, circulaţia sângelui)
Pitta- asigura transformarea, metabolismul (ex. căldură corporală, digestia, asimilarea hranei, procesele enzimatice de le nivel celular)
Kapha- asigura structurarea, susţinerea, coerentă corpului (ex. stabilitatea structurilor fizice, vigoare, lubrefierea mucoaselor)

Predispoziţie la boli (exemple):
Vată- insomnie, epilepsie, paralizie, atacuri de panică, osteoporoză, artroză, constipaţie
Pitta- ulcer, gastrită, icter, hemoragii, boli infecţioase în general, conjunctivită
Kapha- bronşită, tumori benigne, depresie, obezitate, diabet, indigestie, ateroscleroza

Plantele sunt alese în funcţie de caracteristicile gustului, elementele componente, calitatea de fierbinte sau rece, efectul postdigestiv şi caracteristicile imprimate la nivel psihoemotional (de ex.: unele plante sunt calmante, relaxante, altele sunt tonice, energizante). Toate acestea imprimă plantei o tendinţa generală de a echilibra unele doshe şi de a le dezechilibra pe altele. Din acest motiv plantele trebuie recomandate cu atenţie.
Identificarea corectă a tipului constituţional al unui individ sănătos poate conduce la alegerea corectă a unui set de regului de viaţă, dietă adecvată, plante medicinale care să îl ajute să prevină apariţia bolilor. Pentru cel cu probleme de sănătate este necesară în plus identificarea pe baza sistemului tridosha şi a tipului dezechilibrului, în funcţie de care se realizează reţeta personalizată din plante, formulele ayurvedice, metode de detoxifiere şi alte recomandări.

Sursa: medicinaintegrala.ro