Festivalurile sunt muzee vii ale culturii și tradițiilor într-o lume aflată într-o globalizare continuă, iar luna februarie este o perioadă destul de aglomerată pe întreg globul, la capitolul festivaluri.
Anul Nou Chinezesc (Chūn Jié)
Deși este sărbătorit în mai multe locuri de pe glob unde există comunități de chinezi, cele mai ample festivități ale anului nou chinezesc pot fi urmărite în Beijing, Shanghai și Hong Kong. Chiar dacă oficial anul chinezesc începe pe 10 februarie, sărbătoarea debutează de obicei în ultimele zile din ianuarie și se încheie pe 20 februarie. Festivalul este caracterizat de specialiștii în turism drept o explozie de culoare, casele oamenilor, centrele comerciale și chiar străzile fiind împodobite cu decorațiuni roșii și aurii. În marile orașe sunt organizate, târguri, parade și spectacole impresionate de artificii. Un festival asemănător are loc în Vietnam.
Carnavalul de la Rio de Janeiro
Cel mai mare festival dansant al Americii Latine se desfășoară între 8 și 12 februarie în unul dintre marile orașe ale Braziliei. Locuitorii fostei colonii portugheze au simțit nevoia să includă costume indiene și ritmuri africane într-o procesiune prin care își afișează cu mândrie identitatea indigenă. Un concept cheie al festivalului brazilian este reprezentat de așa-numitele „bandas”, petreceri stradale în care instrumentiștii și soliștii sun urmați într-o procesiune pe străzile din Rio de oricine vrea sa danseze alături de ei. Punctul culminant al carnavalului este însă parada samba, în care 14 școli de dans arată ce pot într-o paradă spectaculoasă.
Carnavalul de la Veneția
Probabil cel mai cunoscut festival al lunii februarie în rândul românilor, Carnavalul de la Veneția a început anul acesta pe 26 ianuarie și se va încheia pe 12 februarie. Cel mai mare festival baroc din lume este ținut de italieni încă din secolul al 15-lea, când erau organizate baluri mascate private în mai multe colțuri ale orașului. În secolul al 18-lea carnavalul devine o expresie a hedonismului și ține două luni întregi. Capătă forma actuală abia în 1979 și primește un loc printre cele mai rafinate festivaluri ale lumii. Pe parcursul celor 18 zile, în Veneția au loc procesiuni mascate, turniruri cavalerești dar și un mare bal mascat.
Thaipusam (Malaezia)
Cel mai mare festival hindus din Malaezia, Thaipusam, se desfășoară de la jumătatea lunii ianuarie până la jumătate lunii februarie. Numele festivalului este o combinație între Thai, termenul care denumește luna (calendaristică) și Pusam, numele unei stele (aflată la cea mai mare altitudine în timpul festivalului). Locuitorii Malaeziei sărbătoresc printr-un festival al piercing-urilor ziua în care fiul lui Shiva (zeul suprem în religia hindusă), Murugan, a primit o lance pentru a ucide trei demoni. Cele mai impresionate festivități au loc în Kuala Lumpur, unde mii de oameni defilează pe străzi cu unele dintre cele mai complexe sau neașteptate piercing-uri. Mai mult, în timpul unui dans ceremonial, numit kavadi, unii dintre participanți poartă pe spate cuști atent decorate sau vase foarte mari prinse de propria piele cu cârlige.
Carnavalul Iernii (Carnaval de Québec)
Din 27 ianuarie și până pe 12 februarie Québecul, așa-numita veche capitală a Canadei, devine gazda celui mai mare carnaval al iernii din lume. Primul astfel de eveniment a avut loc în 1894 și a avut ca scop alungarea frigurilor iernii, însă este ținut în forma actuală începând cu anii 50 ai secolului trecut. Pe parcursul celor 17 zile de festival au loc întreceri pe patinaj, curse de sănii trase de câini, rafting pe zăpadă, curse de canoe în lacuri parțial înghețate, parade pe timp de noapte, proiectări de filme în aer liber, o competiție internațională de sculpturi în gheață, petreceri dansante în aer liberi și chiar băi de zăpadă.