Pentru mulţi oameni, cumpărarea unei locuinţe poate fi cea mai mare achiziţie pe care o fac de-a lungul vieţii, de aceea trebuie să acorde o atenţie sporită înainte de a lua o decizie. Jurnaliştii de la Business Insider au alcătuit o listă cu cele mai frecvente greşeli pe care le fac cei care vor să îşi cumpere o locuinţă, care pot avea implicaţii serioase asupra portofelului şi bunăstării viitorilor proprietari.

1. Nu colaborează cu agenţia de imobiliare potrivită. Herman Chan, agent imobiliar din San Francisco sugerează alegerea unui agent cu vechime, care practică această meserie cu normă întreagă, şi care cunoaşte inventarul proprietăţilor din zona de care este interesat cumpărătorul.

2.Nu cercetează piaţa imobiliară înainte să aplice pentru un împrumut. Oamenii trebuie să se informeze în legătură cu ratele şi dobânzile, aşa încât să nu fie luaţi prin surprindere şi să se asigure că pot plăti o anumită proprietate, spune Chan.

3. Nu văd în perspectivă. Cei care îşi cumpără pentru prima oară o casă nu estimează corect viitoarele cheltuieli ataşate achiziţiei, precum impozitul pe casă, întreţinerea, dar şi mentenanţa imobilului. Agenţii le recomandă celor care îşi cumpără case să pună bani deoparte, pentru a fi pregătiţi în cazul unor situaţii neprevăzute, cum ar fi înlocuirea sau repararea acoperişului distrus de o furtună. De asemenea, specialiştii recomandă cuplurilor în care ambii parteneri au venit să stabilească valoarea împrumutului şi modalitatea de rambursare luând în calcul un singur salariu, astfel încât să-şi asigure stabilitatea financiară cu ajutorul celuilalt.

4. Acceptă sfaturi de la persoane neavizate. Părinţii, rudele sau prietenii care nu au cumpărat recent o proprietate nu ştiu care sunt preţurile şi condiţiile pieţei locale. De asemenea, preţurile diferă în funcţie de cartierul în care sunt situate apartamentele, dacă acestea sunt în centrul oraşului sau în alte zone, unde de obicei locuinţele sunt mai scumpe. Aşadar, persoanele care nu cunosc situaţia pieţei ar putea oferi sfaturi eronate cu privire la diferenţele de preţ de la o zonă la alta.

5. Nu fac o inspecţie a locuinţei. Inspecţiile pot dezvălui potenţialilor cumpărători probleme ale imobilului în ceea ce priveşte rezistenţa construcţiei, precum şi instalaţiile electrice şi sanitare necorespunzătoare, pe care un necunoscător nu le-ar băga de seamă. Este recomandat să se cunoască toate aceste aspecte, astfel încât suma plătită pentru respectiva locuinţă să reflecte realitatea.

 

 

Sursa: zf.ro/business-international