Nu toti eroii au o infatisare unica si nu toti au o porecla atat de tare incat sa fie subiect de film pentru o productie de la Hollywood, insa un singur lucru este cert, Louis Cyr, chiar daca nu a avut niciuna dintre aceste calitati, a fost un adevarat super erou.

Cum asa? Simplu, numele lui Cyr ramane scris undeva, intr-o carte pe care s-a asezat de mult praful, ca fiind singurul om care a reusit sa doboare cele mai incredibile recorduri pe care le-a vazut vreodata omenirea.

Sa o luam insa cu inceputul. Louis Cyr pe numele sau s-a nascut pe 10 octombrie 1863, intr-un mic orasel de langa Quebec, Canada. Inca de prima data cand a dechis ochii, toata lumea a stiut ca ‘micutul’ avea sa fie o adevarata legenda.
De ce ghilimele? Pentru ca inca de la nastere Cyr avea sa ii uimeasca pe medici cu greutatea sa. Cantarea nu mai putin de 9 kilograme, cam de 3 ori greutatea unui copil normal.

Inca de la o varsta extrem de frageda, pustiul nascut in Canada avea sa dea dovada de o forta incredibila. La doar 12 ani s-a angajat ca taietor de lemne, iar legendele au inceput sa circule imediat. Niciun coleg de-al sau, chiar daca avea cu 10-15-20 de ani mai mult, nu putea tine pasul cu el.
Dupa sase ani in care a capatat renumele de cel mai puternic copil din Canada si cel mai puternic taietor de lemne vazut vreodata, familia sa a decis sa imigreze in Statele Unite, acolo unde sperau sa traiasca ‘visul american’, in varianta 1900 si putin.
Masurand doar 1.75 metri, insa avand o greutate de 110 kilograme, tanarul a fost imediat ‘recrutat’ pentru a participa la concursuri de forta, acolo unde avea sa isi gaseasca adevarata menire.
La prima participare le-a taiat rasuflarea tuturor celor prezenti reusind sa ridice un…pregateste-te…CAL. Da, a ridicat un cal de la pamant, folosindu-se de o platforma cu doua manere, care la randul ei cantarea cateva zeci de kilograme.


Performanta lui incredibila a facut imediat inconjurul intregului continent, propulsandu-l direct in primele pagini ale ziarelor si facandu-i pe toti sa cumpere bilete la reprezentatiile sale. Cyr a devenit imediat un idol si a devenit cel mai cautat competitor pentru concursurile de ‘World’s Strongest Man’, chiar daca participase doar la o singura competitie de amatori.

La prima aparitie ca ‘profesionist’ si-a zdrobit adversarii. L-a spulberat pe mult mai celebrul, la acea vreme, David Michaud, reusind sa ridice o haltera de 100 de kilograme intr-o singura mana, in timp ce rivalul sau a reusit cu aproximativ 25 de kilograme mai putin.
Aici incepe insa partea serioasa. 🙂 Potrivit legendei, concursul a presupus si o proba de ridicari cu greutate in spate, la care se spune ca eroul nostru a ridicat nu mai putin de 1000 de kilograme, devenind oficial cel mai puternic om.
Chiar daca poate parea extrem de exagerat, ceea ce probabil ca este (in unele cazuri), cateva dintre recordurile sale au fost chiar inregistrate oficial, avand martori prezenti.


Potrivit documentelor puse la pastrare de-a lungul timpului, Cyr figureaza ca fiind singurul om care a putut sa ridice o platforma pe care se aflau nu mai putin de 18 oameni, a reusit sa ridice o greutate de 242 de kilograme cu un singur deget si a reusit sa impinga un vagon de tren in panta. Mai mult, Cyr este recunoscut ca fiind primul om care a putut bate recordul ‘parintelui culturismului’, Eugene Sandow, cel care a ridicat 125 de kilograme deasupra capului.

Din pacate, detaliile pentru cea mai tare ‘cascadorie’ a sa nu sunt cunoscute exact, nimeni nu stie exact cum a reusit sa ridice cele 1.000 de kilograme, insa tehnica este descrisa ca fiind asemanatoare cu cea folosita si de powerlifterii din zilele noastre.
De aici devine si mai frumos. Canadianul a devenit ‘the undisputed champion’ la toate categoriile concursurilor de forta, nimeni nu indraznea macar sa-l mai provoace, de contestat nici nu mai vorbim.
Devenit cel mai puternic, respectat, dar si temut om din tara lui, Cyr a luat o decizie care avea sa-i schimbe viata. S-a oferit voluntar pentru a servi in uniforma politie din Montreal.
Desi nu a fost acceptat din prima, toti spunand ca are un gabarit mult prea mare si ca nu ar putea tine pasul cu infractorii, Louis le-a aratat inca o data de ce este in stare. I-a batut pe majoritatea dintre ofiteri la probele de alergare si nimeni nu a mai putut sa zica nimic.

Timp de doi ani, Louis Cyr a patrulat pe strazile din Montreal, fiind unul dintre cei care a contribuit decisiv la curatarea orasului de infractori si de talhari.

Insa orice poveste are un sfarsit, de cele mai multe ori trist, din pacate. Dupa alti ani in care a continuat sa imbine cele doua ‘job-uri’, Cyr s-a imbolnavit de o maladie cumplita, sindromul Bright (Nefrita), o boala care la acea vreme era mortala.
Micul Hercule a dus-o pe picioare cat de mult timp a putut, a tras de el si s-a luptat asa cum o facuse toata viata lui, insa a fost singura competitie pe care nu a avut cum sa o castige. Povestea lui s-a incheiat la doar 49 de ani, putin ar spune unii, insa indeajuns incat sa intre in istorie.

Cyr a fost onorat ca un adevarat zeu dupa moarte. Autoritatiile din Montreal au numit doua parcuri dupa el si o piata, pentru ca ulterior un liceu sa ii poarte numele.
Canadianul minune ramane cunoscut ca cel mai puternic om care a calcat vreodata pe suprafata Pamantului, chiar daca nimeni nu poate explica ‘sursa’ fortei sale si cum a putut sa devina atat de puternic.
Un singur lucru este insa cert. Louis Cyr nu s-a dat niciodata din calea unei provocari, nici macar din calea celei ‘supreme’, lupta dintre viata si moarte.