Prima ediție a proiectului 96 de ore NonStop desfășurată în luna aprilie anul acesta, în incinta Galeriilor Ștefan cel Mare, s-a bucurat de un succes cu ecou destul de răsunător nu doar local, de vreme ce a beneficiat de sprijinul de la distanță al unui renumit artist contemporan român, Dan Perjovschi, și, totodată, a reunit numeroși artiști locali sau aspiranți la acest titlu într-un efort colectiv de revitalizare a spatiului urban si de susținere a dialogului cu publicul, dar si de stimulare a spiritului critic.
Următorul pas se concretizează în cea de-a doua ediție de 96 de ore NonStop, iar de data aceasta Dan Perjovschi, va fi prezent la un eveniment din cadrul proiectului. Vă invităm să consultați programul mai jos. La fel ca și data precedentă, se vor reuni artiști din domenii diverse: foto-video, arte plastice, muzică, arhitectură, și design, și își vor focusa eforturile creative pe construcția unei noi realității prin reorganizarea prezentului imediat.
Durata: 21-25 noiembrie 2013, începând cu ora 20:00.
Adresa: Muzeul Ascuns situat în centru pe Aleea Fundătura Armeană, identificabil în galeria de mai jos.
Program: Programul cuprinde diverse activități precum ateliere de arhitectură, design, sculptură, expoziții, o licitație, proiecții de film, performance-uri muzicale, două conferințe cu doi artisti având legături cu Iașul: Dan Perjovschi, fost absolvent al Universității de Arte „George Enescu” și Dan Acostioaie, actual cadru universitar în aceeași instituție.
Conferința cu Dan Acostioaie care va povesti despre rolul artistului în societatea actuală, în Galeria Meru36, Copou, Casa cu Pasaj.
Nu ratați mâine, sâmbătă:
Conferința cu Dan Perjoschi, pentru care cuvintele sunt de prisos. Aceeași locație ca mai sus.
Tema ediției a 2a: „UTOPII IMEDIATE
Utopii imediate, este un proiect artistic de intervenție în sfera socială, care are ca miză radiografierea viitorului imediat , posibil, utilizând prezentul ca materie primă. Caracterul utopic nu vizează construcția unor realități fictive care au ca premise prezentul, ci urmărește construcția unei forme noi a realității utilizând doar elemente specifice contextului actual. Vorbim în acest caz de un tip de reorganizare a prezentului, într-o formă care are proprietatea sau capacitatea să aspire către un cadru utopic. Utopii imediate este totodată o cerere de dialog, cu tentă imperativă, care urmărește și analizează cadrul social, politic, religios, spațial, artistic, si îl retraduce în niște modele care au capacitatea de a evolua în repere active. De aici lansăm întrebarea sub forma unui paradox: Există prezent utopic? (Dex 1.Ideal, concepție politică sau socială generoasă, dar irealizabilă din cauza condițiilor obiective date. 2. Proiect imaginar, fantezist, irealizabil)
Întregul concept este anvelopat într-un cadru inventat, și anume un muzeu care arhivează nu trecutul, nu prezentul, ci artefacte care reprezintă alternative ale momentului actual sau ale viitorului imediat, propunând un alt tip de dinamică și direcție către un sens.”
96 Ore NonStop este organizat de Clubul Creatorilor si coordonat de: Andrei Cozlac (Foto-Video), Titus Ivan (Arte Plastice), Razvan Scurtu (Muzica), Alexandru Sescioreanu(Arhitectura) si Otilia Chitic (Design).
Sursa: www.facebook.com/96OreNonStop