O carte ilustrată minusculă, intitulată „Flori de sezon”, al cărei text este alcătuit din litere atât de mici încât nu pot fi citite cu ochiul liber, a fost prezentată miercuri la Tokyo de una dintre cele mai mari edituri japoneze, Toppan Printing.

Cele 22 de pagini ale acestui volum miniatural nu depăşesc lăţimea de 0,75 milimetri. Precedentul record Guinness era deţinut de o carte miniaturală rusească, ale cărei pagini nu depăşeau lăţimea de 0,90 de milimetri.

„Caracterele minuscule şi ilustraţiile florale sunt perfect imprimate şi pot fi văzute cu ajutorul unei lupe”, a precizat editura Toppan Printing într-un comunicat.

„Literele din acest volum combină cele două silabare japoneze (hiragana şi katakana), ideograme (kanji) şi alfabetul”, precizează editura niponă care a utilizat la acest proiect tehnologii de vârf folosite la tipărirea unor publicaţii financiare.

Toppan Printing, care a început să fabrice „micro-cărţi” în 1964, deţinuse deja titlul de campion mondial în această specialitate în anul 2000, cu o carte ale cărei pagini aveau lăţimea de 0,95 milimetri.

Noul volum a fost pus în vânzare la Muzeul tipografiilor, administrat de Toppan Printing, şi poate fi achiziţionat contra sumei de 29.400 yeni (235 euro), alături de o lupă şi de o versiune mărită a cărţii.

sursa: mediafax.ro