Un prim eveniment la care am poposit noi, echipa ce se trezește cu noaptea-n cap să critice, în săptămâna ce tocmai s-a terminat, a fost Gustă Slow, eveniment organizat de Conviviumul Slow Food Iași. De Convivium știm mai demult, dar până acum nu am găsit prilejul de a vă povesti. Ei bine, acesta a apărut la initiativa Asociației Mai Bine din dorința de a promova gastronomia locală, educația culinară și de a conștientiza impactul generat de alegerile noastre alimentare la nivel micro și macro – comunitar.
Facem repede o descriere punctuală a evenimentului pentru a vă familiariza cu structura rubricii noastre:
Ce? evenimentul Gustă Slow
Cine? Conviviumul Sow Food Iași + voluntarii + partenerii + participanții printre care și noi
De ce? Pentru a celebra Ziua Internațională a Veganismului
Când? sâmbătă, 2 noiembrie
Unde? la Mojo Bar, în interioarele acelea drăgălaș pisicite cu lumină caldă strecurată discret. Thumbs up! Deși pozelor noastre le-ar fi prins bine puțintel mai multă lumină.
Cum? Evenimentul a cuprins un atelier de nutriție reprezentat de un bufet tomnatic, încărcat de arome și culori în variantă 100% vegană și un atelier de educație gastronomică care a abordat problematici de tipul argumentelor pro și contra dietei vegane, dar și de tipul beneficiilor consumului de fructe și legume în forma lor naturală, fără preparare.
Atmosfera generală a fost una plăcută și plină de forfota curioșilor să testeze din toate preparatele: vedeta bufetului – supa cremă în pâine, ratatouille vegan, pane de ciuperci și legume, iahnie de fasole, roșii umplute cu legume crucifere, Deserturile au îndulcit atmosfera și mai mult: tort de ciocolată cu levanțică, brioșe cu dovleac și nucă, mult lăudata plăcintă cu dovleac și cea cu mere și alte câteva preparate care ne-au încântat papilele gustative. Așadar, de-ale gurii au fost îndestulate și variate chiar, toamna dovedindu-se cel mai ofertant sezon pentru cei care au îmbrățișat veganismul sau vegetarianismul. Am fost convinși să devenim vegani?! O jumătate din noi, alias Vlad cel Vorbăreț, cu siguranță nu, pentru el „carnea rămâne cea mai bună legumă”.
Atelierul de educație gastronomică ne-au oferit o perspectivă puțin altfel de a privi fructele și legumele. Voi cu ce asemănați o nucă? Sau un morcov?! Discuțiile nu au degenerat, vă asigurăm, ci au accentuat aprecierea și grija față de alimente pe care ni le datorăm, la urma urmei, fiecare dintre noi.
Încă un plus pentru tombola organizată: un norocos a plecat acasă cu „Germeni și Vlăstari” de Ligia Pop, căruia îi dorim lectură plăcută!
Ziua Internațională a Veganismului nici că putea fi mai bine marcată aici, la Iași. Bottom-line: Ne declarăm mai mult decât satisfăcuți!
Cam așa a fost.
sursa foto: neataiasi.ro
facebook.com/pages/Slow-Food-Iași