În condiţiile acţiunilor guvernamentale privitoare la facilitarea achiziţionării de locuinţe de către tineri, dar şi pe fondul instabilităţii manifestate de piaţa imobiliară, apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 par a fi devenit, cel puţin la Iaşi, investiţii foarte avantajoase.
„Într-un an care a debutat cu discuţii febrile legate de transformarea programului «Prima Casă» în «Noua Casă», era de aşteptat ca apartamentele vechi să se deprecieze sensibil mai mult decât cele noi. În condiţiile în care programul guvernamental a rămas deschis şi pentru cumpărătorii de locuinţe vechi, o analiză realizată de imobiliare. ro reflectă însă, aproape de finalul lui 2013, o situaţie diametral opusă”, se arată într-un comunicat al portalului imobiliar.
Astfel, în ultimele 12 luni, unităţile locative nou-construite au consemnat cele mai mari ieftiniri în marile oraşe, cu un prag maxim de 15% (în Braşov), faţă de marja maximă de scădere atinsă pe segmentul apartamentelor vechi de doar 6,6% (în Iaşi). Astfel, la finalul lui 2013, apartamentele noi sunt absolut competitive din punct de vedere al preţului, diferenţa faţă de cele vechi fiind foarte mult redusă.
Iaşul a consemnat o scădere a preţurilor apartamentelor, cu 5,9%, media ajundând la 777 de euro pe metru pătrat. Iaşiul deţine recordul ieftinirilor pe segmentul locuinţelor construite înainte de 1990, care costă, în medie, 747 de euro pe metru pătrat, cu 6,6% în scădere faţă de 2012. Unităţile locative nou construite au consemnat un declin de 3,2% în aceeaşi perioadă, de la 875 la 847 de euro pe metru pătrat.
Sursa: Ziarul de Iaşi