Un bilet de avion cumpărat din timp, pentru o vacanță planificată cu câteva luni înainte, poate avea un preț avantajos, nu doar la operatorii low-cost. Ce se întâmplă însă în cazul unei urgențe, dacă biletul este cumpărat de pe o zi pe alta?
Prețul crește de la cei câțiva zeci de euro, cât costă același bilet achitat cu luni înainte, și poate ajunge la câteva mii de euro, bani care altădată ar fi fost suficienți pentru un sejur exclusivist, într-o destinație îndepărtată.
Diferențele sunt semnificative mai ales în cazul zborurilor pe distanțe lungi.
De exemplu, dacă în ianuarie am planificat pentru sfârșitul lunii august un zbor de la București la Londra, prețul pe care îl voi plăti pentru un bilet de avion va fi cuprins între 61 euro (plus taxa de aeroport de 46 de euro), la Tarom, și aproape 1.590 de euro (plus taxă de aeroport de 112 euro), tot cu o aeronavă Tarom. Zborul are însă o conexiune la Frankfurt, după care pasagerii se îndreaptă către Londra, cu o aeronavă Lufthansa.
Dacă același zbor este făcut cu un bilet de avion cumpărat de vineri, pentru sâmbătă, atunci prețul pleacă de la 183 euro, cu toate taxele incluse, respectiv cea de aeroport și servicii, iar zborul are loc cu o aeronavă aparținând Turkish Airlines. Tariful repezintă însă o excepție, biletele puse astfel în vânzare fiind doar câteva, pentru locurile rămase neocupate.
Pentru același zbor, tarifele merg până la 2.500 de euro, fiind vorba de o cursă Qatar, cu o conexiune către Londra din aeroportul Doha.
Cele mai multe companii practică un preț între 300 și 400 de euro, pentru aceeași destinație, pentru un bilet achiziționat de pe o zi pe alta.
În cazul în care zborul trebuie făcut spre Australia, de exemplu, diferențele de preț între cele două variante sunt semnificative.
Astfel, în prima situație, dacă biletul este cumpărat pentru un zbor care are loc tot la sfârșitul lui august, atunci tariful variază de la 678 euro, o cursă Tarom, cu toate taxele incluse, și poate ajunge la peste 5.000 de euro, la compania Austrian Airlines sau Lufthansa.
Dacă zborul spre Australia are loc sâmbătă, cu un bilet cumpărat vineri, atunci, cele mai mici tarife pleacă de la 1.190 de euro, prin British Airways, pentru un zbor ce cuprinde două escale. Operatorul precizează că sunt disponibile doar două locuri. Tariful maxim pentru același zbor depășește 13.000 de euro, la Air France, cu escală la Londra și Sydney. Și aici, operatorul precizează că sunt disponibile doar două locuri.