Persoanele care suferă de daltonism au acum posibilitatea să perceapă spectrul complet al culorilor, cu ajutorul unor lentile speciale care permit distingerea roșului de verde, anunță presa internațională.

Denumiți Oxy-Iso, ochelarii produși de compania americană O2Amp au fost creați inițial pentru uz medical, mai exact pentru ca personalul sanitar să poată observa mai ușor efectele dilatării vaselor sanguine sub piele. Lentilele măreau astfel contrastul dintre piele și vasele de culoare roșie, notează Discovery News.

Lentilele au fost inventate de cercetătorul american Mark Changizi, iar prima pereche a fost vândută anul trecut. De atunci, omul de știință a primit mai multe scrisori și mesaje de la persoane care suferă de daltonism și care au încercat ochelarii. Doctorul Bor, daltonist şi cercetător la Universitatea din Sussex, se numără printre cei care i-au testat: „A fost puțin tulburător să observ unele lucruri când am purtat ochelarii şi să accept că fără ei nu le puteam repera, că erau pur şi simplu invizibile pentru mine! Când am pus lentilele, am avut un fior, a fost incredibil!”, a spus cercetătorul pentru 7sur7.be, citat de Agerpres.

Oxy-Iso funcţionează doar pentru daltonismul roşu-verde (forma cea mai frecventă), care afectează aproape 8% dintre bărbaţi şi 0,5% dintre femei. Ochelarii nu permit însă corectarea daltonismului de galben şi albastru, spun specialiștii.

 

Mai multe detalii click aici!