Craciunul se apropie cu pasi repezi si parca devine din ce in ce mai prezent in tot ceea ce facem: sortam decoratiunile de sarbatoare sau cumparam unele noi, ne gandim la cadourile pe care vrem sa le facem celor dragi, intrebam toti cunoscutii ce planuri au de Craciun si incepem sa stabilim meniul pentru masa de Craciun. Daca ai prichindei mofturosi, iti oferim retetele a 7 aperitive de Craciun pentru copii, care nu numai ca sunt usor de preparat, dar sunt si foarte delicioase si aratoase.
Masa de Craciun reprezinta una dintre cele mai frumoase reuniuni de familie din tot anul, de aceea este foarte important ca meniul ales sa satisfaca toate gusturile, ceea ce poate fi dificil mai ales atunci cand ai copii. Chiar daca nu le vei prepara pe toate, merita sa pastrezi retetele pentru urmatorul Craciun.
Timp preparare: 1 ora
Varsta: 1 – 2 ani
Nivel dificultate: mediu
Ingrediente principale: branza, legume, oua
1. Oameni de zapada din oua de prepelita
Pe langa faptul ca ouale de prepelita sunt foarte sanatoase, dimensiunea lor redusa le face perfecte pentru un aperitiv de iarna pentru copii.
Ingrediente (pentru 5 oameni de zapada):
10 oua de prepelita fierte tari;
un morcov subtire;
25 boabe de piper;
cateva macaroane/ spaghetti nefierte;
5 frunze de patrunjel pe tija subtire;
un bat pentru frigarui.
Mod de preparare
Fierbe ouale de prepelita. Curata-le de coaja cu grija, sa nu rupi albusul oului. Taie un capacel din baza si varful fiecarui ou pentru a le conferi stabilitate atunci cand le vei suprapune. Curata morcovul si taie feliute subtiri: 5 mai mici (de la capete) si 5 mai groase (de la mijloc). Mai taie 5 fasii ascutite, triunghiulare, pentru nasul omului de zapada. Ia batul pentru frigarui si infige-l in fiecare ou pe rand, pentru a realiza cate o gaura/tunel care sa strabata oul de sus pana jos. Gaureste in acelasi fel si rondelele de morcovi. Aseaza un ou pe baza si infige un bat de spaghetti prin el, avand grija ca acesta sa fie destul de lung incat sa infigi in el si al doilea ou, dar si 2 felii de morcov, pe post de palariuta. Taie sau rupe batul care ramane in afara palariutei. Foloseste batul de frigaruie si inteapa oul de jos de 3 ori, in linie, pentru a introduce boabe de piper pe post de nasturi, de 2 ori pentru ochii omului de zapada (tot boabe de piper) si o data pentru nas (si infige fasia de morcov subtire). Fa o gaura si in lateral, pe oul de sus si infige o frunzulita de patrunjel. Omul de zapada este gata!
2. Globulete din branza
Nimic nu evoca mai bine Craciunul decat globurile care impodobesc bradul, iar cand acestea sunt si comestibile, copiii vor avea o pofta de mancare extraordinara!
Ingrediente (pentru 18-20 de globuri):
350 grame branza feta;
2 linguri seminte de floarea soarelui crude, decorticate;
2 linguri de unt moale;
6 linguri marar maruntit fin.
Mod de preparare
Faramiteaza branza feta cu furculita si amesteca bine cu untul moale, semintele de floarea soarelui si 4 linguri din mararul tocat fin. Amesteca pana cand crema este consistenta si poti forma globulete din ea. Ia cateva din bilutele de branza si tavaleste-le prin mararul tocat pe care l-ai pastrat. Astfel, ai globulete albe si verzi, delicioase, pentru piticutii tai mofturosi.
3. Saniute cu crema de branza
Un aperitiv sanatos, usor de preparat, delicios si viu colorat care va fi cu siguranta pe placul celor mici, dar si al adultilor.
Ingrediente (4-6 portii)
8 teline apio;
300 grame branza de vaci;
100 grame telemea de vaca;
250 grame smantana;
½ dovlecel mic;
1 rosie medie;
1 ardei gras galben;
ulei de masline;
sare si piper alb.
Mod de preparare
Spala bine toate legumele. Taie cubulete rosia, dovlecelul si ardeiul gras, apoi stropeste-le cu foarte putin ulei, un praf de sare si piper alb proaspat macinat. Amesteca bine branza de vaci scursa de zer cu telemeaua rasa fin si cu smantana. Adauga in compozitie un praf de sare si putin piper alb. Taie tulpinile de telina apio pe lungime si umple-le cu crema de branza, fara sa depasesti prea mult marginile. Presara deasupra cremei de branza legumele stropite cu ulei de masline si lasa-le la rece 10 minute.
4. Cuiburi de cartofi cu spanac
O modalitate foarte simpla de a convinge copiii mofturosi sa aprecieze spanacul, este sa le prepari de sarbatori aceste cuiburi din cartofi umplute cu spanac.
Ingrediente (pentru 6 portii):
4 cartofi mari;
400 grame spanac oparit si tocat marunt;
4 lingurite ulei de masline;
4 lingurite ulei de floarea soarelui;
4 oua mari;
praf de usturoi;
praf de ceapa;
sare si piper.
Mod de preparare:
Curata cartofii si spala-i bine, apoi da cartofii pe razatoarea mare. Presara deasupra putina sare, amesteca bine si pune amestecul intr-o strecuratoare pentru 20 de minute. Intre timp, soteaza spanacul in uleiul de masline, presara putina sare si cate o lingurita cu praf de usturoi si ceapa. Amesteca bine si lasa pe foc pana se evapora zeama (aproximativ 6-8 minute). Scurge bine cartofii rasi strangandu-i in maini si pune-i intr-un castron cu putin piper, ulei si cate o lingurita de pudra de usturoi si ceapa, omogenizand bine. Unge cu putina grasime formele de briose si tapeteaza fiecare forma cu amestecul de cartofi rasi. Baga formele cu cartofi in cuptorul incins pentru 15 minute sau pana capata o culoare maronie. Separat, bate ouale, adauga un praf de sare si incorporeaza-le in spanac. Cand cuiburile de cartofi sunt aproape gata, umple-le cu aceasta compozitie si mai baga-le in cuptor timp de 10-15 minute. Dupa ce scoti din cuptor cuiburile de cartofi cu spanac, mai lasa-le in forme cateva minute.
5. Braduti de pita cu legume
Un aperitiv foarte frumos si delicios poate fi preparat in cateva minute si servit celor mici inainte de masa ori la ora gustarii de dupa-amiaza.
Ingrediente (pentru 8 braduti):
o pita mare;
o punga de sticksuri cu susan;
200 grame branza de vaci;
2 linguri de unt moale;
busuioc proaspat sau marar verde;
un ardei gras rosu mare;
un praf de sare.
Mod de preparare:
Se spala bine verdeata (marar sau busuioc) si se taie foarte marunt, apoi se amesteca bine cu branza de vaci si cu untul moale. Se spala bine ardeiul si se taie cubulete mici. Se taie pita in 8 felii ca de pizza, apoi se infige cate un stick cu susan in partea mai groasa pentru trunchiul bradului. Se unge fiecare felie de pita cu pasta de branza si se presara cubulete de ardei rosu. Bradutii de pita cu crema de branza pot fi presarati si cu verdeata.
6. Pinguini din masline si crema de branza
Copiii tai vor fi cu siguranta incantati de aceste aperitive delicioase in forma de pinguini, insa adultii vor fi uimiti de maiestria ta!
Ingrediente:
100 grame masline Jumbo, negre, fara samburi;
un morcov;
o cutie de crema de branza;
scobitori.
Mod de preparare
Jumatate din masline (cele mai mari) se despica longitudinal si se umplu cu crema de branza (cel mai simplu este cu un pos). Apoi se umplu si celelalte masline (fie alegi masline mai mici, fie le tai in jumatate, le umpli si le asezi cu sectiunea in jos) tot cu branza. Morcovul se taie feliute, apoi se decupeaza un triunghi din fiecare felie pentru a crea forma picioruselor. Triunghiurile scoase din rondelele pentru picioare se taie pe jumatate pentru a face 2 triunghiuri mai subtiri. Cate o bucatica taiata din acestea va fi ciocul pinguinului.
Scobitoarea se introduce prin capul pinguinului, apoi prin corp si morcov pentru a sustine pinguinul. Ideal este sa folosesti scobitori colorate din plastic.
7. Rosii cherry umplute
Arata ca niste globuri parca desprinse din bradul de Craciun, sunt mici si delicioase, iar copiii le vor adora.
Ingrediente:
rosii cherry;
pasta de masline;
crema de branza;
pate de ficat.
Mod de preparare:
Spala bine rosiile cherry, apoi taie capacelul si goleste-le de seminte folosind o lingurita mica sau coada unei lingurite. Umple cateva rosii cu pasta de masline, cateva cu o crema de branza la alegere (preparata de tine din branza de vaci, unt si marar sau cumparata) si altele cu pate de ficat. Aseaza-le frumos pe platou si invita copiii sa decida care le place cel mai mult.
Îți urăm spor la gătit! Și Bucurie-n farfurie!
Sursa: qbebe.ro