Te rugăm să te prezinți în câteva cuvinte

PP: Sunt Petran Paveliuc, am 40 de ani, o soție foarte frumoasă și doi copii minunați. Totodată, sunt fondatorul Petran Music School, un proiect de suflet prin intermediul căruia am cunoscut prieteni și copii uimitori care au adus pasiunea lor pentru muzică la stadiul de profesionalism.

Spune-ne câteva lucruri despre afacerea ta. Cum a început totul?

PP: Am fost atras de muzică încă de când eram mic, am cântat în diverse formații, am studiat la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Facultatea de Interpretare Muzicală. În cele din urmă, pașii mei s-au îndreptat spre a le transmite din pasiunea mea pentru chitară oamenilor, fie ei mici sau mari, pentru că simțeam că este un instrument foarte valoros, dar care nu era prețuit la adevărata valoare. Am început, așadar, prin a susține cursuri de chitară, la vremea aceea aveam și două servicii pe lângă aceste cursuri. Ușor, ușor proiectul s-a dezvoltat, au venit alături de mine prieteni mai vechi sau mai noi pasionați de alte instrumente, percuție, pian, pasionați de canto, am crescut împreună. Anul acesta am adăugat și cursul de Comunicare și Inteligență Emoțională, un modul foarte necesar și util atât copiilor, cât și adulților, atât pentru cei care participă la concerte, cât și pentru cei care nu au legătură cu muzica, dar vor să se dezvolte pe acest plan al comunicării, al relaționării cu sine și cu cei din jur.

Ce anume te-a determinat să intri în zona antreprenoriatului? Cum a fost parcursul tău în această zonă?

PP: Dincolo de dorința mea de a lăsa o moștenire artistică, nu sunt o persoană care să se limiteze în confort, ci o persoană care a căutat mereu să depășească limite și să fie creativă. Așa că am vrut să dezvolt ceva care să corespundă cu viziunea mea asupra muzicii, asupra vieții, iar rezultatele au fost cele care m-au motivat să continui. Și, bineînțeles, au fost și multe persoane care au crezut în visul meu și m-au susținut, mă refer aici la sponsorii fără de care nu aș fi putut să desfășor atât de multe activități de-a lungul anilor.

Care este motto-ul de la care pleci în viață și cum ți-a influențat el afacerea?

PP: Motto-ul meu, culmea, este acela că familia este pe primul loc. Îmi iubesc foarte mult familia și tocmai de aceea cred că, pornind de aici, am reușit să construim o familie mai mare, cu profesori și elevi, și de care să ne bucurăm împreună. Sunt dedicat activității mele, dar cred că totul se datorează sprijinului pe care îl am din partea soției și a copiilor mei și atunci când nu sunt la Petran Music School, le dedic lor timpul meu.

Cum se îmbină viața ta personală cu cea profesională?

PP: Având în vedere cele menționate deja, se îmbină frumos. Mai ales că soția mea, fiind designer, realizează toate materialele necesare pentru promovarea Petran Music School, materiale care mereu au fost foarte creative. Deciziile le luăm împreună, atât în ceea ce privește afacerea, cât și în ceea ce privește viața noastră personală, am învățat să construim ca o echipă totul și de aceea sunt foarte bucuros pentru tot ce am reușit să realizăm până acum. Copiii mei, o fetiță de 9 ani și un băiețel de 5 ani, sunt și ei pasionați de muzică, de artă, așa că ne însoțesc entuziasmați la evenimentele pe care le avem și și-au făcut prieteni printre copiii care ne sunt elevi la Petran Music School.

Ce te motivează cel mai mult în munca ta?

PP: Așa cum spuneam, rezultatele. Când merg la birou, sunt cel mai fericit om, pentru că, deși nu este ușor, am elevi care au venit la mine din clasele primare și acum termină liceul și mă uit la ei și văd oameni frumoși. Știu că o parte din felul în care sunt ei acum se datorează și muzicii și grijii mele pentru ei, pentru că am în vedere și formarea caracterului lor, nu doar a unor competențe. Îi iubesc așa cum îi iubesc și pe copiii mei și asta e tot ce am nevoie ca să continui.

Care este elementul definitoriu al afacerii tale și cum se diferențiază ea de firmele concurente?

PP: Elementul definitoriu este că Petran Music School este singura școală din Iași axată pe dezvoltarea personală prin muzică, noi privim elevul ca pe un tot, pornind de la abilitățile lui și continuând cu emoțiile, motivația și relaționarea. Aici copiii învață să își depășească limitele, să își exprime emoțiile și să le gestioneze, fie că fac asta prin muzică, fie prin comunicare, se formează trupe, avem concerte, tabere, așa că este un teren foarte bun pentru dezvoltarea elevilor.

Care sunt cele mai importante 3 resurse pe care le-ai investit în afacerea ta?

PP: Dragoste, timp și bani.

Ce rol ocupă promovarea în afacerea ta și cât ești dispus să investești în campaniile de promovare?

PP: Ocupă un loc foarte important, însă viziunea mea asupra promovării e simplă: rezultatele sunt cele mai bune reclame. Cât timp elevii sunt mulțumiți și părinții lor la fel, cu siguranță vor recomanda școala și altor persoane și asta s-a văzut de-a lungul timpului, pentru că numărul de elevi a crescut foarte mult. Așadar, investim în campanii cu măsură, atât cât este necesar pentru a face cunoscute anumite evenimente sau cursuri, însă considerăm că este o școală cunoscută și care în această etapă nu necesită mai multă promovare.

Care sunt cele mai mari realizari pe care consideri că le-ai atins până în momentul de față? (pe planul business-ului)

PP: Faptul că unii din foștii noștri elevi au ajuns să ne fie asistenți acum și să pregătească și ei elevi poate vorbi de la sine.

Care a fost cel mai mare obstacol pe care ai reușit să îl depășești și cum anume?

PP: Nu l-aș numi chiar un obstacol, însă pentru a conduce o astfel de școală și a forma o echipă este nevoie de multă implicare și de multe abilități, iar acestea din urmă se formează în timp și sunt corelate și cu persoanele care se alătură proiectului. Prin urmare, a fost și este o provocare pentru mine să fiu un lider, și nu un șef, de aceea mă străduiesc să dezvolt această latură, mă consult cu oamenii, citesc despre acest subiect și aplic ce am învățat.

Care crezi că ar trebui să fie punctele forte ale unei faceri pentru a rezista pe piața din România?

PP: În primul rând, să pornească de la o persoană care crede cu tărie în ea și în nevoia de a exista pe piață. Apoi, multă răbdare și multă investiție pe toate planurile. Se poate trăi frumos și în România, eu unul trăiesc.

Care crezi că sunt trăsăturile unui antreprenor de succes în România?

PP: Vorbind așa, la modul general, cred că sunt trăsăturile oricărui antreprenor de oriunde: să fie pasionat, hotărât, să iubească, să investească resurse, timp.

Ai avut un mentor în antreprenoriat?

PP: Am avut alături persoane care m-au ghidat sau m-au susținut în diverse etape. Având în vedere că Petran Music School este un proiect unic pe piața din Iași, nu am avut un mentor propriu zis, un om care să fi făcut deja ce am făcut eu aici. Dar m-am avut pe mine, am avut-o pe soția mea, i-am avut pe oamenii mai pregătiți poate sau cu mai multă experiență pe partea de management de la care am avut ce învăța. În rest, am muncit.

Ce tactică de lucru abordezi cu angajații tăi pentru a-i motiva și a-i reține în firmă?

PP: Ne consultăm în ceea ce facem, luăm hotărâri împreună, învățăm de la o experiență la cealaltă. Și, desigur, încercăm să ne întâlnim cât de des putem împreună cu familiile și prietenii și în afara școlii, pentru a ne cunoaște și a petrece timp frumos împreună. Așa cum spuneam, eu consider că tot ce ține de școală este o familie mai mare.

Ce sfaturi ai pentru un tânăr antreprenor aflat la început de drum?

PP: Să creadă, să muncească, să aibă răbdare și să îndrăznească.

Te vezi îmbătrânind în România sau îți dorești să îți duci visul mai departe în afara țării?

PP: Visul meu deja a ajuns în afara țării, am elevi care s-au mutat și au dus cu ei tot ce i-am învățat mai departe. Cât despre mine, mă văd îmbătrânind alături de familia mea, probabil că în România, nu știu ce rezervă viața, dar deocamdată aici este casa noastră.