Câinii au fost folosiţi de-a lungul timpului de către oameni, datorită mirosului lor, în diverse situaţii, precum detectarea drogurilor sau a substanţelor ilegale, găsirea persoanelor dispărute, detectarea explozibilului, în fauna din sălbăticie sau în detectarea echipamentelor electronice interzise în închisori.
Se pare, însă, că aceştia pot detecta şi anumite tipuri de cancer cu o precizie remarcabilă. Luna trecută, oamenii de ştiinţă au anunţat că un ciobănesc mix german, numit Frankie, poate detecta cancerul tiroidian în mostre de urină cu o acurateţe de 88%. Acum, încă doi ciobăneşti germani au fost antrenaţi să detecteze cancerul de prostată şi l-au descoperit în 95% din cazuri.
Cancerul de prostată, care este una dintre principalele cauze de deces prin cancer la bărbaţi, este în prezent detectat printr-un test de sânge care caută o proteină numită antigen specific prostatic (PSA), care este produs de celulele prostatei. Deşi aceasta este prezentă în mod normal în cantităţi mici în sânge, un nivel ridicat poate indica prezenţa cancerului de prostată.
Cu toate acestea, alte lucruri, cum ar fi inflamaţia sau o infecţie urinară pot provoca, de asemenea, o creştere a PSA în sânge, motiv pentru care testul nu este suficient de concludent şi trebuie să fie urmat de examene fizice si teste invazive, cum ar fi biopsii tisulare. Deoarece este nevoie de teste clare care să detecteze prostata, oamenii de ştiinţă caută modalităţi noi de testare. Una dintre soluţii o reprezintă câinii, având în vedere faptul că studiile anterioare au arătat că aceste animale pot mirosi anumite substanţe chimice prezente în urina bărbaţilor care au cancer la prostată.
Astfel, cercetătorii de la Centrul de Cercetare şi Clinică Umanitară, din Milano, au decis să testeze cât de antrenaţi pot fi câinii pentru asta.
În cercetarea lor au folosit două femele din rasa ciobănesc german care au trecut de la detectarea bombelor la identificarea în urină a compuşilor specifici cancerului de prostată. Ulterior, cercetătorii le-au testat pe 362 de pacienţi care aveau cancer de prostată şi în 540 de cazuri care nu aveau cancer sau tumori prostatice. Ei au descoperit că unul dintre câini a identificat 100% din probele cancerului de prostată şi a identificat în mod fals doar 7 din cele negative. Al doilea câine a identificat corect 98,6% din probele pozitive şi arătat în mod eronat doar 13 din probele care nu conţineau cancer la prostată.
Deşi rezultatele sunt impresionante, studiul are limite puternice deoarece nu este clar care dintre substanţele chimice canceroase au fost detectate de câini. Totodată, în studiu au fost implicaţi numai bărbaţi diagnosticaţi cu cancer la prostată, astfel că sunt necesare studii suplimentare pentru cazurile care nu au fost încă diagnosticate sau pentru a monitoriza bărbaţii cu un PSA ridicat, dar biopsii negative.
Cercetarea a fost publicată în Jurnalul de Urologie.
SURSA: Iflscience