Sunt mai multe metode de a crea o impresie puternică recrutorilor la interviul de angajare. „Chiar dacă nu eşti angajat din prima, măcar vei ieşi din mulţimea de candidaţi şi vei avea o şansă în plus”, spun specialiştii HR citaţi de USNews.com.
1. Nu te abţine să-i contrazici pe recrutori. Majoritatea angajatorilor se aşteaptă să fii genul „yes man”, genul de persoană care este de acord cu tot ce spun ei. Cei mai mulţi candidaţi adoptă această strategie, în speranţa că vor intra pe sub pielea recrutorilor, însă dacă toată lumea face la fel nu ai nicio şansă să fii remarcat. Vei fi mai bine văzutde managerii HR dacă ai curajul să spui „Nu sunt de acord aici cu dv”, după care îţi argumentezi punctul de vedere.
2. Adresează întrebări dificile. Angajatorii se aşteaptă să le adresezi două-trei întrebări la finalul interviului, însă sunt pregătiţi mai ales pentru întrebări formale de genul „Care este cultura de organizaţie în firma dv.?” Dacă vrei să fii luat în considerare ca o persoană cu coloană vertebrală, nu te abţine să le adresezi întrebări dificile: „Cum de a rămas acest post vacant? Aţi avut o fluctuaţie mare de personal în ultimii ani? Cu ce probleme se confruntă compania dv în acest moment? Care sunt riscurile să faceţi restructurări peste 6 luni?”
3. Dă-le temă de casă recrutorilor. Ca să te diferenţiezi de marea masă a candidaţilor, poţi căuta înainte de interviu adresa de e-mail a managerului de recrutare şi îi poţi trimite un document care te reprezintă – un articol despre industrie, un text scris pe blogul tău etc. Îi poţi spune „Asta este viziunea mea despre tema X. Aştept să aflu părerea dv. despre acest subiect”.
4. Preia controlul în timpul interviului. O variantă de a te face remarcat la interviul de angajare este să îţi arăţi „în direct” spiritul de iniţiativă. Poţi cere permisiunea să faci o schemă pe tablă sau poţi avea laptopul cu tine la interviu şi să le ceri recutorilor permisiunea de a le prezenta cum arată un proiect făcut de tine etc. Ca să atenuezi impresia de îngâmfare sau tupeu, nu uita să îi întrebi „Ce părere aveti? Sunt foarte curios să aflu perspectiva dv.”
5. Joacă rolul celui care este greu de adus în firmă. Îţi vei creşte valoarea în ochii angajatorului dacă nu eşti genul „pot să încep de mâine dacă vreţi” şi nu pari dispus să te angajezi cu una cu două în firma lor. Momentul potrivit pentru a-ţi exprima reţinerile legate de jobul respectiv este imediat după ce ai oferit un răspuns genial, care i-a impresionat pe cei din faţa ta.

Sursa: rtv.net