Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat în procesul intentat de Fundaţia pentru Protecţia Animalelor Vier Pfoten împotriva Guvernului României, reprezentat de prim-ministrul Victor Ponta. HG 1059/2013 privind gestionarea câinilor fără stăpân a fost suspendată.
Suspendarea în întregime a HG 1059/2013 privind normele de aplicare a legii care permite eutanasierea maidanezilor scoate practic în afara legii capturarea şi uciderea animalelor. Vineri, 20 iunie, Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat în favoarea organizaţiei Vier Pfoten, care a contestat normele de aplicare, considerându-le abuzive, restrictive şi în contradicţie cu legea. Suspendarea HG este valabilă până la pronunţarea instanţei de fond şi poate fi atacată cu recurs în 5 zile de la comunicare.
Hotărârea de Guvern 1059/2013 pentru aplicarea legii de gestionare a câinilor fără stăpân a intrat în vigoare în octombrie 2013, după ce un copil şi-a pierdut viaţa în urma atacului unor câini.
Potrivit estimărilor, până în prezent, mii de câini au fost ucişi în mai multe oraşe. În Bucureşti, la sfârşitul lunii martie, peste 2.000 au fost eutanasiaţi.
„Decizia Curţii de a suspenda normele de aplicare reprezintă un semnal clar şi independent că noua lege care permite uciderea câinilor nu funcţionează. Suntem astfel şi mai încrezători în obiectivul nostru de a determina o gestionare raţională, şi nu emoţională, a situaţiei câinilor fără stăpân. 62% dintre români au spus recent că sunt împotriva eutanasiei câinilor. Este deci timpul ca Guvernul să transforme dorinţa lor într-o lege nouă care să aducă străzi sigure fără a mai ucide câini”, a declarat Gabriel Păun, director de campanii, Vier Pfoten. Recent, coordonatorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu, declara că nu va mai oferi informaţii privind activităţile administrative ale instituţiei, deoarece „zilnic se eutanasiază”. El a mai adăugat că maidanezii de la noi din ţară sunt vânduţi în străinătate. „Unii nu se vând doar, ci se pun şi în adăposturi şi apoi redistribuiţi. Se virează bani pentru câini abandonaţi. Din evaluările noastre, am avut conturi PayPal cu 2-3.000 de euro primiţi de la oameni pentru câini abandonaţi. De asemenea, câinii transportaţi în afară sunt duşi către persoane care chiar vor să aibă animale şi să le îngrijească, dar cei care trafichează cer 5-600 de euro pentru îngrijirea prealabilă a câinilor”, a comentat Răzvan Băncescu.
Sursa: stopabandonului.ro