Beneficiile celor 5 portii

Un regim alimentar complet, echilibrat si diversificat asigura organismului toate substantele nutritive necesare. Un astfel de regim include consumul regulat de fructe si legume si contribuie la mentinerea starii de sanatate.

Putem servi o astfel de portie la micul dejun, ca desert, la pranz sau cina. Este recomandat sa se tina minte ca ar trebui sa existe un echilibru in consumarea legumelor si fructelor – cel putin trei portii de legume si doua de fructe.

Consumul legumelor si fructelor reprezinta o modalitate naturala si eficienta de completare a necesarului de vitamine si minerale, iar cele cinci portii asigura o cantitate corespunzatoare de fibre organismului.

Cercetarile efectuate in Romania inainte de lansarea campaniei „5 portii de legume, fructe sau suc de fructe” au aratat insa ca doar 3% dintre mamele intervievate consuma fructe de cinci ori pe zi sau mai mult, iar 2% dintre ele legume.

„In Romania, educatia nutritionala este aproape inexistenta. Din constatarile mele, dar si din studii efectuate in rȃndul populatiei, consumul de fructe si legume este deficitar in Romania, mai ales din cauza unei slabe informari in privinta beneficiilor pe care fructele si legumele le-ar aduce sanatatii noastre. Este important ca romanii sa inteleaga aceste aspecte si sa fie motivati sa isi modifice modul de alimentatie, ajungand la un consum de 400 g de fructe si legume, in cinci portii, in fiecare zi”, declara dr. Serban Damian, specialist in nutritie si medic sportiv.

Campania „5 portii de legume, fructe sau suc de fructe” este un proiect informativ-educational cu caracter prosocial. Principalul sau scop este promovarea stilului de viata care consta, mai ales, intr-o alimentatie echilibrata, bogata in proportii corespunzatoare de fructe si legume. Un aspect important al campaniei il reprezinta cresterea gradului de constientizare in rȃndul copiilor si adultilor cu privire la consumul de legume si fructe, precum si educatia in jurul acestei idei.

• 31% dintre cei chestionati sunt convinsi ca legumele si fructele trebuie consumate de 3 ori pe zi, 13% de 5 ori pe zi. Numai 17% dintre mamele intervievate recunosc ca au auzit ca fructele si legumele ar trebui sa fie consumate de 5 ori pe zi.

• 27% dintre mame declara ca mananca o data pe zi fructe, 29% dintre cele chestionate declara ca mananca o data pe zi si legume.

• 19% dintre mame sustin ca ai lor copii mananca fructe o data pe zi, iar 28% dintre ele recunosc ca cei mici mananca legume tot numai o singura data pe zi.

• 55% dintre mame nu stiu ce beneficii ofera organismului fibrele alimentare, in timp ce 20% dintre ele stiu ca ajuta la digestie. Numai 2% stiu ca fibrele alimentare ajuta la combaterea obezitatii.

• 32% dintre respondenti nu au informatii despre importanta fierului pentru organismul uman, dar peste 54% dintre ei sunt de acord cu afirmatia ca vitamina C sprijina rezistenta naturala a organismului.

• 84% din mame declara ca prefera vitamine naturale din fructe si legume decat suplimente de vitamine.

Sursa:perfecte.ro