De retinut este faptul ca acidifierea organismului este data de consumul carnurilor, grasimilor, zaharurilor, painii albe, fulgilor de cereale, orezului glasat, alimentelor preparate prin prajire si fierbere.

Alcalinitatea corpului se mentine prin consumul regulat al fructelor si legumelor ca atare sau sub forma de sucuri, salate, intervenind astfel in cresterea imunitatii organismului.

Consecintele alimentatiei acidifiante asupra organismului: Hiperaciditatea obliga organismul la deturnarea metabolismului calciului pentru neutralizare (acizii in exces „fura” calciul din oase), conform Alimentation et Sante. Apar astfel primele simptome, cariile dentare. Pe termen lung pot aparea osteoporoza (insotita adesea de fracturi osoase, determinate de traumatisme minore) si spasmofilia. Un echilibru acido-bazic imperfect poate duce si la pierderea de masa musculara sau la litiaza renala.

Un indiciu despre aciditatea organismului poate fi dat de analiza PH-ului urinar: un PH mai mic de 6,5 indica un exces de aciditate in organism. Este drept ca valorile acestei analize depind de multi factori, printre care boli existente si anumite medicamente luate ca tratament.
Orientativ, dorind evidentierea echilibrului bazic, un PH sanatos are valorile intre 6,5 si 7,5, un PH moderat acid are valorile intre 6 si 6,4, iar un PH puternic acid are valoare intre 5 si 5,9.

Autor: Daniel Mandrila
Antrenor personal si Nutritionist
https://www.facebook.com/Mandrila-Dan-Fitness-si-Nutritie-1420097771546306/