La peste trei ani de când compania deţinută de oamenii de afaceri Cornel şi Ilie Penescu şi care opera supermarketurile Pic din Piteşti şi Craiova a intrat în insolvenţă, creditorii se luptă în instanţă pentru a-şi recupera datoriile. Pe lista creditorilor sunt bănci şi companii mari.

Teoretic, eşecul fraţilor Penescu pe piaţa de retail s-a finalizat printr-un succes, business-ul cu hipermarketurile PIC pe care l-a dezvoltat încă din 2008 fiind preluat de un alt afacerist local, gorjeanul Nicolae Sarcină. La peste trei ani de la intrarea companiei Pic Distrib SRL în faliment, peste 20 de firme, dintre care şi bănci, precum şi peste 20 de persoane fizice se luptă la tribunalul Braşov să îşi recupereze banii. Ultimul proces dintr-un şir de litigii ce datează din 2009 are drept obiect contestaţia împotriva tabelului suplimentar al creanţelor şi are ca termen stabilit de instranţă pe 13 martie anul acesta, potrivit portalului Instranţelor din România. În acelaşi proces este implicată în calitate de pârât şi o altă societate falimentară, SC Muntenia Security SRL, o firmă de pază deţinută tot de Penescu. Printre creditori se numără Unicredit Ţiriac Bank, Porsche Leasing România, dar şi PriceWaterhouseCoopers, fost administrator judiciar al societăţii.

Datorii la stat

Potrivit tabelului definitiv al creanţelor ce datează din 15 mai 2012, Pic Distrib SRL avea creanţe de 144.808 de lei, dintre care 122.140 de lei reprezentau creanţe către Administraţia Finanţelor Publice Piteşti. Restul sunt creanţe bugetare la Administraţia Finanţelor Publice şi Municipiul Piteşti. Cei aproximativ 145.000 de lei reprezintă însă numai datoriile pe care Pic Distrib SRL le-a acumulat către stat. De asemenea, Muntenia Security a acumulat la stat, conform tabelului preliminar al creanţelor publicate în BPI, datorii în valoare totală de 5,54 de milioane de lei, din care cea mai mare parte, adică 4,4 milioane de lei reprezintă datoriile pe care le deţine la Pic Distrib SRL. La Administraţia Finanţelor Publice, datoria societăţii lui Penescu se cifrează la 1,1 milioane de lei.

Cum s-a ajuns la faliment

Activitatea Pic a fost întreruptă în 2010, ca urmare a rentabilităţii scăzute înregistrate de societate, potrivit unui raport al lichidatorului judiciar. De altfel, 2010 a fost şi primul an pe pierdere al companiei după ce în anii anteriori raportase un profit de peste 1.200 în 2008 şi de peste 45.600 în 2009. Compania lui Penescu a acumulat însă în toţi aceşti ani datorii, mare parte către stat, peste 97.400 de lei în 2010, an în care pierderea a fost societăţii a fost de peste 670.000 de lei. În 2009 cifra de afaceri a companiei era de 3,2 milioane de lei.

Criza i-a prins cu preţuri mari

Rentabilitatea societăţii a fost în scădere începând cu 2008, situaţie care a determinat impsoibilitatea capitalizării în vederea desfăşurării activităţii. Astfel, criza financiară i-a găsit pe fraţii Penescu nepregătiţi şi incapabil să ofere clienţilor preţuri care să îi permită obţinerea de profit şi capitalizarea societăţii.

Amintim că în 2011 cele cinci unităţi Pic din Piteşti, Craiova, Brăila, Oradea şi Călăraşi au fost achiziţionate de Succes Nic Com, firma deţinută de Nicolae Sarcină, cel mai bogat om de afaceri din Gorj. Aceasta după ce, în 2010, familia Penescu a anunţat că va redeschide magazinele PIC pe care le închisese în 2009, chiar dacă societatea care le administrase anterior era în insolvenţă. Noua companie care a operat până în 2011 unităţile PIC a fost Muntenia Hipermarket. Aceasta este deţinută în proporţii egale de Muntenia Grosaliment Trading şi Speedy Media News, ambele companii fiind controlate de Dumitru Penescu şi Valentina Penescu.

Sursa: economica.net