Intr-o perioada agitata din punct de vedere economic, precum cea acuala, nu este un lucru rar ca unul dintre parteneri sa ramana fara loc de munca. In cazul in care barbatul este cel care isi pierde locul de munca, lucrurile sunt chiar mai dramatice avand in vedere credinta ca barbatul este stalpul casei. Prima reactie dupa concediere este cea de neincredere ca asa ceva s-a putut intampla. Amandoi va veti gandi cu groaza la facturile care vor veni si veti fi foarte ingrijorati in legatura cu gasirea altui loc de munca.
In asemenea situatie, atitudinea in timpul cautarii unui loc de munca poate face diferenta in intarirea casniciei si gasirea unui nou loc de munca.
Iata cateva sfaturi:

1. Ramai pozitiva
Sigur, prima ta reactie va fi sa te ingrijorezi in legatura cu finantele familiei. Bineinteles ca bugetul trebuie discutat si analizat, insa lasa grijile deoparte si da dovada de putina simpatie. Faceti ceva special impreuna si ai incredere ca sotul tau isi va gasi un alt job.

2. Cunostinte, prieteni
Adesea, oamenii care raman fara loc de munca se simt inferiori si vor sa ascunda faptul ca au ramas fara job. Insa, de cele mai multe ori, cea mai buna strategie este sa faci exact contrariul. Spune-le prietenilor, fostilor colegi si vecinilor ca sotul tau talentat isi cauta un loc de munca. Vorbeste despre abilitatile lui pe site-urile de socializare, rugandu-ti prietenii sa-ti dea de stire daca apare vreo oportunitate.

3. Concentreaza-te pe gasirea unui loc de munca
Acum nu este vremea sa remodelati bucataria sau sa construiti un nou dulap. Partenerul tau trebuie sa-si petreaca timpul cautand un nou job. Cum piata de munca este aglomerata, cei mai multi dintre oameni trebuie sa trimita sute de CV-uri si sa mearga la cate zeci de interviuri pana sa semneze contractul.

4. Fii seful de galerie, nu antrenorul
Unele sotii fac greseala de a-i oferi sfaturi peste sfaturi partenerului aflat in cautarea unui job. Spre exemplu, se pot astepta sa li se spuna tot ce au facut acestia sau sa le dea multe sfaturi. In cele din urma aceasta atitudine va duce la tensiuni in casnicie. Lasa aceste lucruri in seama altuia, iar tu fii seful de galerie. Zambeste, arata-i afectiune fizica, petreceti timp impreuna si complimenteaza-ti adesea partenerul.

5. Renunta la cheltuieli
Evident ca veti fi nevoiti sa reduceti cheltuielile. Asta poate fi destul de greu daca, de exemplu, faci cumparaturi pentru a scapa de stres. Fa o lista lucrurile pe care le poti face pentru a te relaxa si care nu implica cheltuirea unor bani. Ai putea face:
– plimba-te;
– fa o baie;
– mergi la biblioteca;
– ajuta pe cineva mai putin norocos;
– incearca retete noi.

Sursa: sfatulparintilor,ro