Per ansamblu, discrepanțele dintre sexe s-au micșorat în toată lumea în 2013, în 86 din 133 de țări fiind înregistrate îmbunătățiri, dar schimbările se produc lent, mai spun autorii raportului.

Europa este prezentă cu șapte țări în top 10. Marea Britanie se află pe locul 18, iar SUA pe 23. Filipine se află pe locul al cincilea, cel mai înalt loc ocupat de vreo țară asiatică, iar Nicaragua este cea mai bine plasată țară din cele două continente americane, pe 10. Niciuna dintre țările grupului G20, format din cele mai puternice țări industrializate, nu se află în top 10. Nici Orientul Mijlociu sau Africa nu au reprezentante în top 10.

În ceea ce priveşte România, aceasta se situează anul acesta pe locul 70 în clasamentul global. În ceea ce priveşte raportul salarial între femei şi bărbaţi, România ocupă locul 88, între Japonia şi Namibia, însă în ceea ce priveşte cuantumul de femei care ocupă posturi de conducere şi funcţii politice, România ocupă locul 46, între Belgia şi Spania, cu un raport de 32 de femei, la 68 de bărbaţi. Cât despre numărul femeilor din Parlament, România se situează pe locul 95, după Guatemala, Federaţia Rusă şi Camerun, dar înainte de Bahamas, Jamaica şi Iordan. Ne situăm însă ceva mai bine în clasamentul care analizează numărul femeilor care ocupă funcţii ministeriale, respectiv pe locul 60, la egalitate cu Peru şi Italia. La capitolul alfabetizare, România ocupă locul 66, între Cipru şi Croaţia, în vreme ce în clasamentul care ia în considerare accesul la învăţământul primar, România urmează după ţări ca Tanzania, Thailanda şi Uruguay, mai sus însă decât Italia sau Olanda, respectiv pe locul 78. În ceea ce priveşte educaţia superioară, acest sector incluzând deopotrivă mediul universitar şi diferitele forme de educaţie post-liceală, România se află pe locul 43, după Republica Moldova, înaintea Malaeziei.În Islanda, femeile pot participa mai ușor ca în alte părți la viața politică și economică a țării. Următoarele țări din topul The Global Gender Gap Report 2013 sunt ocupate de Norvegia și Suedia.

Autorii raportului au analizat egalitatea dintre sexe și pe categorii. La sănătate, accesul este aproape egal, cu un procent de 96%, iar multe țări sunt foarte apropiate în fruntea clasamentului. Cele două măsuri utilizate pentru estimarea egalității la acest capitol sunt speranța de viață sănătoasă și raportul dintre băieți și fete la naștere. În general, femeile au o speranță de viață mai mare decât bărbații, dar în Pakistan, situația este inversată, bărbații trăind cu un an, în medie, mai mult decât femeile. China și India sunt depunctate pentru faptul că aici se nasc mai mulți băieți decât fete.

La educație, există, în medie, o egalitate de 93%. Educația este un “accelerator” pentru egalitate, spune Saadia Zahidi, unul dintre autorii raportului. De asemenea, multe țări se află pe locul întâi, țările din Europa și America de Nord înregistrând de mai multe decenii egalitate între sexe la acest capitol.

În ce privește economia, există o diversitate de situații în lume. În unele țări, precum Brazilia și China, există puține femei în poziții care implică responsabilitate, deși ele reprezintă o parte importantă a forței de muncă. În țări precum Yemen sau Mauritania, forța de muncă feminină este foarte redusă. Per ansamblu, raportul estimează o egalitate de 60% la acest capitol.

La capitolul “politică” discrepanțele dintre sexe sunt cele mai mari. Global, femeile ocupă doar 20% din rolurile de lider. Țările nordice se află în fruntea topului, iar națiunile de la coadă sunt Qatar și Arabia Saudită.

Sursa: totb.ro