Lupta dintre o companie de gazduire a paginilor web si un grup de utilizatori antispam a reusit sa produca, ieri, incetinirea Internetului prin cea mai puternica lovitura de pana acum.

Spamhaus, un grup care lupta impotriva emailurilor nedorite si compania olandeza Cyberbunker au reusit sa dea Internetul peste cap prin cel mai mare atac cibernetic din istorie, mai multe companii ce lucreaza in online avand foarte multe probleme ieri. Grupul cu sedii in Londra si Geneva a trecut firma din Olanda pe lista neagra a distribuitorilor de spam-uri, miscarea fiind urmata de un atac fara egal: nu mai putin de 300 de milioane de biti pe secunda  de date lovind serverele Spamhaus.

„Imaginati-va o autostrada pe care ajung brusc mii de masini, suficiente cat sa sufoce traficul, sa faca imposibile chiar si folosirea intrarilor si iesirilor. Asa a fost atacul de ieri”, a declarat pentru BBC profesorul Alan Woodward, expert in securitate cibernetica la University of Surrey.

Partile implicate se invinovatesc una pe cealalta pentru aceasta lovitura fara precedent. Sven Olaf Kamphuis, purtatorul de cuvant al olandezilor de la Cyberbunker, spune ca „Spamhaus abuzeaza de putere prin invivotirea companiilor cu afaceri in online”, in timp ce Steve Linford, directorul executiv al grupului de lupta anti-spam este de parere ca ura cu care sunt privite actiunile de protectie a utilizatorilor de internet va mai cauza si alte atacuri.