Ceaiurile de plante nu sunt doar o licoare dulce și caldă, ci adevărate medicamente naturale. Apelează la ele cu încredere.
Dacă în această iarnă te vei confrunta cu diverse mici neplăceri de sănătate, nu ezita să te tratezi natural, cu infuzii de plante. În topul celor mai bune zece ceaiuri pe care ți-l propunem, găsește ceaiul de care ai nevoie.
- Florile de soc scad febra. Socul este recomandat pentru cazurile în care suferi de gripă, răceală, tuse sau bronșită, pentru că reduce inflamația căilor respiratorii, scade febra și favorizează transpirația.
- Urzica elimină toxinele. Urzica purifică sângele. Ajută la eliminarea toxinelor acumulate în organism, întărește imunitatea, îmbunătățește circulația sangvină și previne apariția infecțiilor urinare.
- Podbalul calmează tusea. Este recomandat ca remediu împotriva tusei grase, căci diminuează inflamația căilor respiratorii, favorizează expectorația și calmează eficient spasmele bronhiilor.
- Florile de gălbenele cicatrizează rănile. Gălbenelele sunt recunoscute pentru efectul antiinflamator, cicatrizant și antibacterian. În caz de tăieturi minore ale pielii, arsură, abces, eczemă, aplică pe zona afectată o compresă înmuiată în infuzie.
- Crețușca înlătură durerea. Este supranumită și aspirina naturală, deoarece unul dintre principiile sale active este acidul salicilic, dar nu are efectele secundare pe care le dă aspirina. Este un excelent remediu în caz de răceală și gripă, căci combate febra, durerile, frisoanele. Nu o lăsa să fiarbă, deoarece prin vapori se elimină și acidul salicilic.
- Mușețelul combate răceala și gripa. Datorită proprietăților antiinflamatoare și dezinfectante, mușețelul este un remediu excelent în caz de guturai sau gripă, căci ameliorează durerile de cap și de gât, scade febra și combate inflamația.
- Cimbrul este un antibiotic natural. Pe vremuri, cimbrul era denumit antibioticul săracilor. Are un puternic efect dezinfectant și antispastic pentru plămâni, stomac și intestin. Este eficient împotriva tusei convulsive, a infecțiilor respiratorii (bronșită, pneumonie, amigdalită, faringită etc.), a infecțiilor intestinale (enterocolită, diaree etc.) și a infecțiilor urinare.
- Sunătoarea tratează tulburările digestive. Infuzia de sunătoare este utilă în caz de enterocolită, gastrită hiperacidă, ulcer gastric, diaree, vărsături, senzație de greață, dischinezie biliară, insuficiență hepatică și hepatită cronică.
- Măceșele întăresc imunitatea. Fiind bogate în vitamina C și alți antioxidanți, fructele de măceșe sunt excelente întăritoare ale imunității. Pe timpul iernii poți bea în fiecare zi, dimineața, câte o cană cu ceai de măceșe.
- Valeriana alungă insomnia. Este recunoscută pentru proprietățile sedative și antidepresive, fără să aibă însă efectele negative ale somniferelor. Este recomandată tuturor celor cu tulburări de somn, care adorm cu dificultate sau care se trezesc frecvent noaptea.