Daca se confirma, inclusiv celebra ecuatie a lui Einstein poate fi afectata.

Doua studii realizate de cercetatori din Franta si Germania ar putea rasturna ceea ce stim despre fizica. Oamenii de stiinta au motive sa creada ca lumina ar avea viteze diferite in vid.

Intr-una dintre lucrari, omul de stiinta Marcel Urban de la Universitatea Paris-Sud din Orsay, Franta, si colegii lui au identificat un mecanism la nivel cuantic prin care vad vidul drept un spatiu nu gol, ci umplut cu perechi de particule virtuale ale caror energii fluctueaza. Prin urmare, caracteristicile vidului, precum viteza luminii, ar putea sa nu fie constante, ci sa varieze.

Un alt studiu, realizat de Gerd Leuchs si L. Sanchez-Soto de la Institutul Max Planck de Fizica Luminii din Erlangen, Germania, sugereaza urmatoarele: constantele fizice, ca de exemplu viteza luminii sau asa-numita impedanta a spatiului liber, sunt o masura a numarului de particule elementare din natura.

Pentru fizicieni, vidul este unul dintre cele mai ciudate concepte. Cand e observat la nivel cuantic, vidul nu este gol. Este umplut cu particule care apar si dispar in perechi de tipul particula-antiparticula (materie-antimaterie). Aceste particule efemere sunt reale, dar durata lor de viata este extrem de scurta.

In studiul lor, cercetatorii de la institutul german au gasit, pentru prima data, un mecanism cuantic detaliat care ar explica magnetizarea si polarizarea in vid si valoarea vitezei luminii. Aceasta descoperire este relevanta pentru ca sugereaza existenta unui numar limitat de particule efemere intr-un anumit volum dintr-un vid.

Drept urmare, exista o posibilitate teoretica ce ar spune ca viteza luminii nu este fixa, asa cum presupune fizica obisnuita. Ea ar putea fluctua. Viteza luminii ar fi dependenta de variatiile in proprietatile vidului de spatiu sau timp.

Rezultatele experimentale ar sustine aceasta ipoteza, insa cercetatorii mai au de lucru pana cand vor putea sa spuna cu certitudine ca teoria lor este corecta.