Cum sezonul rece este o perioadă în care o ceașcă de ceai poate face minuni.
Ceaiul este înainte de toate un medicament și multe culturi îl consideră sacru, organizând în jurul său un adevărat ritual. Ceremonia ceaiului a jucat un rol important în viața culturală și artistică a Japoniei timp de mai bine de 400 de ani. Această artă este mai mult decât o ceremonie a ceaiului, este un mod de disciplinare a sufletului omenesc. Esența ceremonialului este de natură spirituală și presupune o anumită stare sufletească din partea participanților. Cei ce se adună să ia parte la ceremonial trebuie să lase afară toate necazurile și grijile vieții cotidiene înainte de a intra în chashitsu pentru a petrece clipe de liniște într-o atmosferă calmă.
Preotul budist Eisai (1141 – 1215), fondatorul școlii zen-budiste Rinzai, a introdus ceaiul în Japonia la întoarcerea sa din China, după studii care au condus la aprecierea valorii ceaiului folosit în timpul meditației. Astfel, acesta a scris Kissa Yojoki, un tratat ce prezenta proprietățile ceaiului atât pentru sănătatea fizică cât și pentru cea spirituală. În Uji, localitate din vecinătatea orașului Kyoto, înființează o grădină botanică unde cultivă, printre alte plante, și planta ceaiului. Frunzele plantei au constituit baza pentru licoarea preparată prin infuzie și servită ca o băutură revigorantă în templu. Vizitatorii și călugării budiști de la alte mănăstiri, care doreau să învețe cultivarea ceaiului, primeau la plecare semințe și lăstari. Eisai este cunoscut în Japonia ca „părintele ceaiului”. Ceaiul a primit curând după aceea binecuvântarea împăratului devenind astfel cunoscut peste tot în Japonia.
În cultura japoneză, orice formă de artă este descrisă ca o „cale” spirituală. În acest sens întâlnim „calea florilor” (ikebana), „calea caligrafiei” (shodo), „calea poeziei” (haiku), „calea sabiei” (kendo) etc. Corespondentul pentru chanoyu este chado („calea ceaiului”), aceasta reprezentând calea spirituală a ceremoniei ceaiului.
Sunt șapte reguli de bază, în fapt instrucțiuni privind prepararea perfectă a ceaiului:
- Pregătește un bol de ceai delicios (la propriu și la figurat).
- Creează senzația de răcoare în timpul verii și de căldură în timpul iernii.
- Aranjează cărbunii în așa manieră încât apa să fiarbă cum trebuie.
- Aranjează florile în așa manieră încât să creeze impresia că se află în mediul lor natural.
- Fii gata întotdeauna înainte de vreme.
- Fii pregătit în caz că plouă.
- Fii respectuos cu oaspeții tăi.