Mai multe personalităţi din lumea filmului au criticat, într-o scrisoare deschisă adresată, ieri, Ministerului Culturii,prelungirea termenului-limită pentru depunerea proiectelor de finanţare pentru concursul de selecţie a proiectelor cinematografice. Ei i-au cerut ministrului de resort anularea deciziei.

„Considerăm abuzivă, nejustificată și contrară intereselor cineaștilor decizia de amânare — fără nicio motivație publică — a termenului de depunere a dosarelor de concurs cu mai puțin de 24 ore înaintea termenului anunțat inițial (13.12.2013). Astfel, termenul de prelungire propus, de aproximativ două luni, e mai lung decât termenul de depunere a dosarelor (12.11-13.12. 2013), ceea ce este aberant și naște suspiciuni și temeri referitoare la adevăratele motive pentru care a fost adoptată această decizie”, se arată într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Culturii și șefului CNC.

Semnatarii arată că amânarea anunțării rezultatelor concursului cu două luni „va determina imposibilitatea participării cu șanse a producătorilor români la programele de finanțare europeană, cu termene de depunere în februarie și martie”, programe care solicită prezentarea unor dovezi de finanțare națională.

„Recenta hotărâre a CNC stopează clar posibilitatea ca producătorii români să obțină finanțări europene, în totală contradicție cu politica și strategia pro-europeană a Guvernului”, precizează sursa citată.

Semnatarii acuză „lipsă de transparență în luarea deciziilor, incompetență, clientelism și manevre politice subterane”, care afectează, în opinia lor, cinematografia.

Între cei care au semnat scrisoarea se numără regizorii Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Gabriel Achim, Tudor Giurgiu, scenarista Ana Agopian, actorii Anamaria Moldovan și Alex Mărgineanu.

Sursa: Agerpres