Multe dintre tradițiile pe care le vedem legate de sărbătorile de Crăciun au o asemănare surprinzătoare cu vechile tradiții ale Șamanilor siberieni. În descrierea de mai jos, puteți înțelege cu ușurință rolul lui Moș Crăciun substituit de șamanul local. Darul său pentru toată lumea, în Ajun, erau… ciuperci uscate cu grijă la foc.


Ciuperca ce crește numai sub bradul de Craciun


Totul începe cu o ciupercă. Da, o ciupercă! Te-ai aștepta să înceapă cu un om?! E necesar să privim mai profund înapoi în timp. Primele interacțiuni ale omenirii au fost cu lucrurile pământești.
Numele ciupercii Amanita muscaria mai poate fi tradus  Fly agaric (Amanita zburătoare). Muscaria este o substanță psihotropă, provocând viziuni și schimbarea stării de conștiință. De asemenea, este toxică, și e necesar să fie manipulată într-un mod special, pentru a obține efecte psihedelice, fără cele toxice. Este posibil să fi auzit de cuvântul ” șaman „. Acesta este un cuvânt folosit de Tungusi, și exprimă calitatea de specialist religios. Tungusi sunt oameni indigeni ruși care trăiesc în cercul arctic ( polul nord ) și principala lor ocupație este păstoritul renilor. Șamanul lucra cu ciupercile, ca parte a spiritualității poporului.
Șamanul  colecta ciupercile într-o pungă și le livra la familii, în Ajun de Crăciun.  Oamenii le atârnau în șosete, în jurul șemineului să se usuce, iar  ciupercile erau gata, în dimineața zilei de solstițiului, să împărtășească darurile lor revelatoare . Iată de unde provine tradiția americanizată a șosetelor atârnate la șemineu!
Amanita muscaria crește doar sub un pom de Crăciun ( conifere/pin ), într-o relație simbiotică , non- parazitară cu rădăcinile copacului. Este considerată rodul pomului .

Ornamentele de Craciun. Outfit-ul lui Moș Crăciun. Pomul de Crăciun


În ziua de Ajun, când se porneau la adunat ciupercile, șamanii siberieni se îmbracau în jachete roșii împodobite ceremonial cu blană albă, pentru a imita culoarea ciupercii magice. Ei adunau ciupercile și le atârnau în brad pentru a se usca parțial. Decorarea pomului de Crăciun se face în amintirea culegerii ciupercilor, care împodobeau brazii, când puse la uscare.

Renii zburători

Știm că ciuperca era numită Amanita zburătoare… și e mâncarea preferată a renilor [youtube]http://youtu.be/MkCS9ePWuLU[/youtube]

Șamanul venea pe horn…

Și, desigur, aspectul final al unei asemănări complete al Șamanului cu Moș Crăciun, este modul în care șamanul va intra în case pentru a distribui „cadouri „. Ritualul Șamanului era de a merge în pădurile și să colecteze aceste ciuperci care cresc sub pini sau copaci veșnic verzi. După ce aduna suficiente pentru întregul trib, le împărțea la fiecare casă, însă, uneori, din cauza zăpezilor dese ușile erau acoperite, iar șamanul era nevoit să intre prin gaura hornului din acoperiș, în speranța că oamenii făceau focul după ce venea ”Moșul”. Fiți autentici și sărbătoriți Crăciunul așa cum simțiți!

 

Sursa: www.shamanswell.org