Deși noi, Școala de Șoferi Auto Bya Star din Iași, ajutăm la formarea unor viitori șoferi competenți la a face față oricărei situații în trafic, este recomandat să ne documentăm cât mai mult și să știm cum să acționăm în anumite circumstanțe. Situațiile din trafic pot fi foarte imprevizibile, de aceea este absolut necesar să fim cei mai pregătiți pentru acestea. Așadar, scopul acestui articol este educativ.
Te-ai întrebat vreodată ce poți face în cazul în care ești implicat într-un accident rutier unde s-au produs daune materiale?
Accidentele rutiere se pot ivi în cele mai nepotrivite momente și, totodată, pot fi considerate o experiență stresantă pentru toți cei implicați. În astfel de cazuri, formularul ,,Constatarea amiabilă de accident” poate fi ajutător pentru a simplifica demersul de rezolvare a accidentului și pentru a evita degenerarea unor dispute sau ale unor eventuale probleme. În acest articol, vom descrie în detaliu cum să completăm corect formularul și ceea ce este important pentru a asigura o soluționare eficientă și amiabilă a accidentului.
Pentru început, câteva dintre cele mai importante aspecte țin de atitudinea pe care o ai. Este important să îți menții calmul și să fii respectuos. Responsabilitatea și cooperarea, sunt alte două aspecte ce trebuie luate în considerare, deoarece ajută la evitarea unor eventuale complicații pe viitor și la rezolvarea situației în mod eficient, pe cale amiabilă și într-o manieră civilizată.
Când se completează formularul ,,Constatarea amiabilă de accident”?
Formularul se completează doar în cazul unui accident rutier minor sau mediu, în care nu există răniți sau vătămări corporale grave ale șoferilor. În astfel de circumstanțe este obligatorie intervenția imediată a autorităților. Așadar, scopul acestui document este de a înregistra informațiile relevante referitoare la detalierea corectă a accidentului, pentru o soluționare eficientă, promptă și amiabilă a situației.
Potrivit Poliției Române în 2008, s-au întocmit patru prevederi, care odată îndeplinite, se poate trece la completarea formularului ,,Constatarea amiabilă de accident”. Aceste prevederi constau în:
- implicarea a nu mai mult de două vehicule.
- accident urmat doar de pagube materiale.
- nu s-au produs daune materiale altor persoane în afara celor doi șoferi implicați în accident
- dacă ambii conducători auto își exprimă dorința de a completa acest formular, acordul acestora va fi exprimat prin semnarea formularului.
Cum poți căpăta formularul ,,Constatarea amiabilă de accident”?
Acest formulat poate fi obținut de la compania de asigurări auto sau se poate găsi direct pe site-ul web al companiei de asigurări. Este recomandat să ai un exemplar fizic, dar dacă nu ai un astfel de exemplar, poți descărca o copie electronică de pe website-ul companiei sau poți întreba poliția locală dacă au unul disponibil la fața locului.
Cum arată și cum se completează formularul ,,Constatarea amiabilă de accident”?
- este nevoie doar de un singur formular, deoarece acesta conține două pagini autocopiative, fiecare șofer păstrând câte una.
- completarea se realizează cu pixul, cu majuscule și este interzis orice fel de modificare după ce paginile au fost distribuite fiecărui șofer.
Completarea în spațiile corespunzătoare se face în felul următor:
- Prima parte este destinată pentru a menționarea datei și locului accidentului.
- Partea ce se intitulează VEHICULUL A, evidențiată cu albastru, este completată de către șoferul vinovat.
- Partea ce se intitulează VEHICULUL B, evidențiată cu galben, este completată de către șoferul păgubit.
- Pentru fiecare parte a ambelor vehicule se completează toate rubricile cu datele de identificare ale deținătorului poliței de asigurare, conducătorului auto, mașinii, seriei și numărului poliței RCA.
- Partea din mijloc a documentului reprezintă o listă de situații posibile în care a avut loc accidentul, iar aici, selectați doar căsuțele relevante. Este important ca fiecare șofer să menționeze faptele exact cum le-a perceput prin propria opinie asupra culpabilității în accident.
- În partea de jos, există un spațiu gol dedicat schiței accidentului, care este obligatoriu de realizat, în așa fel încât să se poată reprezenta cât mai bine realitatea evenimentul. Desenați o reprezentare simplă și cât mai clară a accidentului, adaugând indicații referitoare la direcțiile de mers ale celor doua vehicule și locul în care s-a petrecut evenimentul. Totodată, semnalați, dacă este cazul, prezența semafoarelor, indicatoarelor rutiere, treceri pietonale sau alte elemente relevante din zonă.
- Sub schiță, există un spațiu în care ambii conducători auto trebuie să semneze documentul. Doar în acest fel, formularul va fi luat în considerare.
- Nu uitați să vă asigurați ambii șoferi că formularul este completat corespunzător și în totalitate înainte de părăsirea locului accidentului.
Completarea corespunzătoare și în întregime a formularului ,,Constatarea amiabilă de accident” este un pas important și, mai ales, util pentru a beneficia de o rezolvare rapidă și fără probleme.
După finalizarea acestor pași, formularul trebuie depus de către șoferul păgubit la compania de asigurări la care este asigurat șoferul vinovat, acolo unde se va elibera documentul pentru autorizarea reparației vehiculului, se va determina responsabilitatea pentru accident, iar în urma acestei analize se va acorda despăgubirea corespunzătoare.
De ce acte ai nevoie atunci când se depune formularul?
- copie după cartea de identitate
- copie după permisul de conducere
- copie după certificatul de înmatriculare
- copie după polița RCA
De reținut:
- În situația în care accidentul este unul minor, șoferii pot muta cele două vehicule implicate într-o zonă sigură, pentru a nu reprezenta un obstacol ce poate îngreuna circulația celorlalți participanți la trafic.
- Cere și oferă copii după cartea de identitate, permisul de conducere, talonul auto, asigurarea RCA pentru a se putea verifica corectitudinea datelor menționate în formular de fiecare șofer.
- Dacă există posibilitatea, faceți fotografii care să surprindă locul accidentului și daunele materiale suferite de cele două vehicule. Aceste fotografii pot fi ajutătoare în procesul de analiză a pagubelor de către companiile de asigurări.
- Șoferul păgubit trebuie să se prezinte în maxim 24 DE ORE de la producerea accidentului.
- Dacă ești nesigur în legătură cu anumite aspecte legislative sau ai alte nedumeriri, consultă un reprezentant al firmei de asigurări pentru asistență sau un avocat.
Scurtă recapitulare:
- Atitudine și comunicare asertivă ce constă în abilitatea de a-ți spune propria opinie respectând drepturile și părerile celorlalți.
- Verificarea celor patru prevederi menționate de Poliția Română.
- Completarea corespunzătoare și în întregime a formularului în conformitate cu pașii menționați anterior.
- Actele necesare
- Verificare înainte de a semna formularul
Contactează-ne pentru a beneficia de o pregătire teoretică nuanțată prin cursurile de legislație oferite de un profesor competent și de o pregătire practică alături de instructorii noștri, Constantin Nica și Daniel Iosif, cu o experiență de peste 10 ani. Pentru un plus de educație rutieră, te poți delecta și cu articole puse la dispoziție aici.