Spaghetti, Tortellini, Farfalle, Fettuccine – exista sute de tipuri diferite de paste, iar fiecare dintre ele are un nume propriu, special ales de catre italieni. Daca iti este greu sa faci diferenta dintre ele, iti explicam pe indelete de unde vine numele fiecarui tip de paste si ce forma are.
Spaghetti: bineinteles, incepem cu cele mai utilizate paste italiene, care au intrat si in DEX sub numele de „spaghete”. Spaghi inseamna „sfori”, iar terminatia -ett este pentru diminutiv, ceea ce inseamna ca spaghetti inseamna niste sfori mici. Are sens, nu-i asa?


Bucatini: un alt tip de paste foarte popular in Italia, care arata ca niste spaghete, doar ca au o mica gaura in mijloc. De altfel, Buco inseamna gaura.


Penne: in cazul acestor paste, nimic mai simplu. Penne inseamna stilou, iar varful acestor paste seamna intocmai cu cel al unui stilou.


Cannelloni: aceste paste arata ca niste tuburi mici si se gatesc de regula cu o umplutura in mijloc. Evident, sunt numite chiar dupa tuburi.


Farfalle: aceste paste au unul din cele mai dragute nume – farfalle inseamna fluturi si chiar seamana.


Fettuccine: fettucce inseamna panglica, iar aceste paste chiar au aceasta forma. Terminatia „ine” inseamna „panglici mici”.


Fusilli: denumirea acestor paste vine de la cuvantul „fucile”, care inseamna „pusca”. Are sens, deoarece au forma interiorului unui pistol.


Linguine: aceste paste aplatizate s-ar traduce ca „limbi mici”. Lingue inseamna limba.


Vermicelli: sunt niste paste tubulare mai groase decat spaghetele. Numele lor inseamna „viermi” – stim, suna rau, dar sunt gustoase.


Tortellini – se mai numesc si umbellico, iar asta pentru ca sunt in forma de buric. Sunt umplute la mijloc cu carne, branza sau prosciutto.

Sursa: foodstory.ro