Astăzi vă prezentăm un secret mai atipic studiat de oamenii de ştiinţă. Voi hotărâți dacă vă este sau nu util.
Cum să dai cu pumnul?
Jearl Walker, profesor la Cleveland State, a studiat această problemă şi împărtăşeşte cu noi descoperirile lui.
Mai întâi, el s-a filmat în timp ce boxa pentru a măsura distanţa pe care o traversa pumnul său în aer, cu scopul de a afla când atingea pumnul viteza maximă. Răspunsul în urma experimentului a fost că pumnul atinge viteza maximă atunci când extensia braţului este la 80 de procente. După aceea, el începe să încetinească pentru a se putea retrage la timp.
Dar viteza maximă nu este singurul factor care contribuie la realizarea loviturii perfecte. Aşa că Walker aduce în discuţie „presiunea maximă”. Imaginaţi-vă un bobârnac în lobul urechii. Sigur, lovitura, aplicată cu viteză mare, este destul de dureroasă, dar nu exagerat. Tocmai de aceea, spune Walker, „avem nevoie de presiune maximă”. Tocmai acest impuls mare, aplicat pe o suprafaţă mică, este motivul pentru care în multe arte marţiale se recomandă lovitura cu partea laterală a mâinii sau cu cele patru oase care ies în evidenţă atunci când strângem pumnul.
Un alt element important ar fi masa. O pietricică aruncată într-o fereastră va produce pagube mai mici ca o cărămidă şi acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul pumnilor.
Pe de altă parte, cu cât corpul îi permite individului să aibă o poziţie mai extinsă, cu atât forţa orizontală pe care o va crea va fi mai mare.
Sursa: descopera.ro