Multi dintre tinerii romani nu au curajul necesar sau sprijinul (moral sau financiar) pentru a-si urma visul. Insa pentru cei care reusesc succesul nu este departe. Iata si un exemplu de asa da!

Dordescu Oana Corina, o tânără de 22 de ani, studentă la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti s-a decis în urmă cu doi ani să îşi urmeze pasiunea şi să pună bazele unei afaceri în agricultură. Avea doar 18 ani când a depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală (APDRP) dosar pentru accesarea de fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pe măsura „Instalarea Tinerilor Fermieri”. A cerut aproximativ 100.000 de lei pentru achiziţionarea unei semănători performante şi a 7 hectare de teren în localităţile Kogălniceanu şi Nicolae Bălcescu din Constanţa, iar un an mai târziu investiţia era deja finalizată. Acum, tânăra administrează 80 de hectare de teren, mare parte arendate şi face afaceri cu gigantul mondial Cargill România.

” A fost ideea ei, noi doar am sprijinit-o moral”, explică Liliana Munteanu, mama tinerei. Aceasta povesteşte că fiicei ei îi place foarte mult activitatea în natură, iar pasiunea pentru agricultură a dobândit-o crescând la bunici în comuna Kogălniceanu, judeţul Constanţa, unde deţine şi o parte din terenul pe care îşi cultivă cerealele. „În primul rând îi plac activităţile în natură şi existând oportunitatea aceasta (de a accesa fonduri europene n.red) s-a hotărât să investească”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Munteanu Liliana.

Investiţii de 10.000 de euro

Până acum, în ferma pe care o administrează, Oana Dordescu a investit în jur de 10.000 de euro, pe lângă banii luaţi de la Uniunea Europeană, parte din profitul pe care la reinvestit, parte din bani strânşi cu împrumut de la rude. Tânăra susţine însă că vrea să investească în continuare în agricultură, iar din primăvara va avea şi primul angajat- un mecanic. „Afacerea s-a dezvoltat pe parcurs, a mai cumpărat un tractor şi a arendat teren. Cu 7 hectare câte avea iniţial nu se putea întreţine, dar acum afacerea este pe profit”, a mai spus Liliana Munteanu.

Tânăra îşi petrece mare parte din timp la ferma de la Kogălniceanu, mai ales când se recoltează pentru că trebuie să supravecheze activitatea oamenilor pe care „îi închiriază” de la alte firme. Tot ea semnează şi mare parte dintre contractele cu clienţii, fiindu-i de folos cunoştiinţele juridice pe care le-a dobândit în timpul celor 3 ani la facultatea de drept. „Dreptul este o ambiţie de a ei de mai mult timp. Dar oricum, vrea să continue cu această afacere şi este bine că are cunoştinţe juridice pentru că o ajută la semnarea contractelor. În rest, participă la tot felul de cursuri despre afacerile în agricultură şi este un bun autodidact”, a mai explicat Liliana Munteanu.

Relaţii de afaceri la 20 de ani

Munteanu spune că fiica sa nu a avut probleme în relaţii de business din cauza faptului că este prea tânără. „Provenim dintr-o familie bună şi atunci oamenii au avut încredere în ea. (Liliana Munteanu este angajat la Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală Constanţa n.red).De asemenea, cei mai în vârstă apreciază tineretul şi au o atitudine pozitivă faţă de cei care vor să facă afaceri la ţară”, mai spune Munteanu. Întreprinderea Individuală Dordescu Oana Corina vinde cereale pentru companii importante precum cargill România, Barter Trading sau cu traderul de cereale Nidera.

Tot mai mulţi tineri în agricultură

Potrivit datelor APDRP, „Instalarea tinerilor fermieri” (Măsura 112) până acum a prezentat un interes deosebit în rândul fermierilor sub 40 de ani. Astfel, în mediul rural au fost instalați 9.423 de tineri fermieri. Pentru sprijinirea acestora, au fost semnate contracte de finanțare în valoare totală de 208 milioane de euro nerambursabili. Tinerii fermieri instalați la propria lor fermă sunt interesați, în mod deosebit creșterea animalelor și culturile vegetale, așadar de realizarea fermelor mixte. Dintre tinerii fermieri care au fost selectați pentru finanțare prin această măsură, peste 2.000 sunt femei.

Sursa: economica.net