Un batran din Iasi povesteste cum a fost trecut ca fiind internat doua saptamani in Spitalul de Recuperare Recumedis, fara ca acesta sa stea nici macar o ora pe zi in unitatea medicala . Spitalul, care apartine parlamentarului Viorel Blajut, gestioneaza in fiecare an mii de pacienti

Din cauza problemelor de sanatate, un pensionar in varsta de 66 de ani din Iasi s-a gandit sa faca un tratament de recuperare. Pentru ca aparatura din sistemul public de sanatate nu-l incanta pe batran, acesta s-a programat in toamna anului trecut pentru un tratament la Spitalul de Recuperare Recumedis. Aici insa, pensionarul a avut parte de o surpriza. „Mi-au cerut cuponul de pensie si alte acte, apoi m-au programat sa vin dupa o luna. Pe data de 27 septembrie 2012, m-am trezit dimineata la 6.00, m-am pregatit si la ora 7.00 eram la spital. Treceam pur si simplu cate 10 minute pe la un aparat, iar la ora 8.00 eram deja acasa. Nici n-am inceput tratamentul si ei imi faceau externarea. N-am stat o zi in spitalul acela, nici macar o ora n-am stat, iar ei mi-au facut o fisa cum as fi fost internat doua saptamani acolo. E jecmaneala pe fata, au facut asta doar ca sa deconteze bani de la Casa de Sanatate!”, povesteste Nicolae Paduraru, pensionar ce locuieste in zona Podu Ros.

„Pur si simplu sunt implicati mai toti sefii din sanatate”

In aceeasi situatie se gaseste si un apropiat al batranului. Ioan Cascuiescu s-a trezit si el, cu o luna inainte de acest caz, ca a fost folosit prin acelasi procedeu. „Sunt convins ca sunt sute, mii de persoane pentru care spitalul acesta deconteaza la Casa de Sanatate bani seriosi. E un intreg scandal aici, pur si simplu sunt implicati mai toti sefii din sanatate. Sunt convins ca e implicat si Astarastoaie (Vasile Astarastoaie, Presedintele Colegiului Medicilor din România – n.r. ), directorul de la CAS si toti ceilalti pe langa Blajut. Cum se poate asa ceva? Omul asta a fost votat de ieseni, oamenii si-au pus increderea in el. Blajut a fost coleg cu fiul meu la liceu, il stiu. Cand am sa-l intalnesc iarasi, am sa-i spun «Bai, tie nu ti-e rusine sa te uiti in ochii mei, cand am fost eu internat la tine in spital, cand eu am facut tratament la ambulatoriu?». E un penal la fel ca si Fenechiu sau altii!”, acuza Nicolae Paduraru.

Ieseanul este de parere ca aceste metode folosite in sistemul privat de sanatate nu pot decat sa stopeze orice forma de reforma. „Inteleg sa se ia 50 sau 60 de lei pentru ce faceam eu acolo, dar nu 2.400 de lei pentru fiecare zi in care cica as fi fost internat. Doctorita m-a vazut la ochi doar 5 minute si atat. Numai bani urmaresc, nimic altceva. Totul se face ca sa deconteze spitalizarea. Au trecut si zilele de sambata si duminica pentru a le deconta, iar spitalul e inchis atunci. Nu-s sanatosi la cap, documentul pe care mi l-au dat nu are nicio legatura cu internarea mea acolo!”, mai spune batranul.

Falsurile intra sub cercetare penala

Deputatul PP-DD Viorel Blajut controleaza, pe langa „Recumedis” si Spitalul „Sf. Sava”, dar si Iasisting, firma din domeniul sigurantei muncii, ce activeaza in Medicina Muncii, PSI sau SSM. Conform surselor BZI, angajatii grupului de firme controlate de Viorel Blajut sunt internati fictiv in spitalele controlate de acelasi om de afaceri. Mai departe, de decontari s-ar ocupa statul din bugetul public. De precizat ca in unele perioade spitalul lui Blajut a decontat de la CJAS pana la un milion de euro pe luna, dar nimeni nu a verificat daca serviciile medicale au si fost efectuate. In situatia in care o institutie medicala deconteaza internari fictive din bugetul de stat, conform legii, contractul dintre acea unitate medicala si Casa de Asigurari de Sanatate trebuie reziliat. Oficialii CAS Iasi au explicat ca in momentul in care sunt dovedite cazurile de falsuri in declaratii, incidentul intra sub urmarire penala. „Orice sesizare trebuie verificata de departamentul de control al CAS Iasi. Apoi, daca sunt falsuri in declaratii, de la caz la caz se sesizeaza organele de drept. In trecut, cand au existat falsuri, cazurile au fost directionate catre organele de cercetare penala, iar ei au continuat verificarile. In orice situatie de suspiciune, trebuie sesizat la CAS departamentul de control, iar acesta verifica daca este un caz real sau nu”, au precizat oficialii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CAS) Iasi.

Sefii Recumedis spun ca este vorba de internari de zi

Reprezentantii spitalului de recuperare sustin ca, in cazul batranului, a fost vorba despre o internare de zi, iar astfel de cazuri ar fi si ele decontate de CAS. „Domnul Paduraru Nicolae a fost pacientul nostru la internare de zi, la Sectia Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie in perioada 27 .09.2012 – 10.10.2012, efectuand tratamentul recomandat de medicul de specialitate din unitatea noastra, zilnic, in perioada mentionata mai sus. Internarea de zi presupune doar prezenta zilnica a pacientului pentru consultatii si efectuarea procedurilor recomandate de medicii specialisti si nu necesita internarea la pat. Decontarea serviciilor oferite catre pacientii internati la internare de zi se face pe baza biletului de trimitere, o singura data si nu pe numar de zile de internare sau pe numar de proceduri”, a declarat Iulia Samoila, Manager General al Spitalului de Recuperare Recumedis.

Sursa: bzi.ro