De multe ori vezi dulciuri care iti iau ochii din cauza culorilor vii si atragatoare. Insa trebuie sa faci distinctia intre colorantii artificiali si cei naturali. Iata cum poti pregati prajituri viu colorate fara prea multi E-uri sau coloranti artificiali.

Sunt doua metode prin care sa extragi culoarea:

Poti fierbe alimentul (leguma sau fruct) si sa folosesti lichidul in care a fiert.
Poti sa faci un suc din alimentul ales sau un piure pe care sa il strecori printr-o sita deasa.
Cele mai bune culori naturale

Unele dintre legumele sau fructele alese pentru a da culoare s-ar putea sa adauge si un strop de aroma in reteta. Asa ca trebuie sa ai intotdeauna grija la cantitatea de colorant adaugat si la felul preparat. In prajituri poti adauga cateva picaturi de extract de vanilie pentru a masca aromele subtile lasate de sucul de legume sau fructe adaugat pentru culoare.

Rosu – zmeura

Decongeleaza zmeura inghetata si fa un piure fin din ea. Pentru a scapa de seminte paseaza piureul printr-o sita deasa si foloseste sucul extras drept colorant.

Roz – sfecla rosie

Coace sfecla sau fierbe-o. Apoi poti sa o transformi in suc sau sa o faci piure. Te poti baza si pe sfecla deja conservata, insa aceasta nu trebuie sa aiba otet sau alte arome puternice.

Portocaliu – morcovi

Fa un suc de morcovi sau un piure din morcovi fierti. Daca alegi varianta piureului, pentru ca este ca o pasta, adauga o lingurita de apa ca sa il poti strecura usor prin sita.

Galben – portocala

Sucul de portocale proaspat stors va fi perfect in retetele in care ai nevoie de o nuanta puternica de galben.

Verde – spanac

Ca in cazul morcovilor fie faci un suc din frunze proaspete de spanac, fie faci un piure in care adaugi putina apa pentru a extrage sucul.

Albastru – afine

Decongeleaza afinele si transforma-le apoi in piure, pe care sa il strecori printr-o panza. Sau pune afinele la microunde pana cand coaja plesneste, apoi toarna sucul printr-o sita deasa.

Violet inchis – mure

Aplica aceleasi metode ca in cazul afinelor.

Extra sfat!

Cand folosesti coloranti naturali va fi nevoie de o cantitate mai mare, de obicei dubla, fata de cea indicata de reteta pentru coloranti artificiali. In plus, s-ar putea sa fie nevoie sa reduci cantitatea de lichide in reteta sau sa adaugi mai multe ingrediente uscate daca folosesti coloranti naturali, care sunt mai aposi.

Tine minte ca aceste variante de colorare vor iesi perfect pe o baza alba: spuma de albus, glazuri pe baza de unt