Un scurt film realizat de Agenţia Spaţială Canadiană explică felul în care astronauţii îndeplinesc sarcini simple precum spălatul pe mâini.
Lipsa gravitaţiei poate îngreuna orice sarcină pentru astronauţii care se află în misiune pe staţiile spaţiale.
Sarcini uşor de îndeplinit în mod normal, precum spălatul pe mâini, pot deveni dificile dacă astronauţii nu ar avea parte de un atrenament riguros pentru fiecare lucru pe care îl duc la îndeplinire atunci când se află în misiune.
Agenţia Spaţială Canadiană a făcut public recent un scurt film în care astronautul Chris Hadfield explică ce paşi trebuie făcuţi pentru a te putea spăla pe mâini în spaţiu.
Apa, care în spaţiu nu provine de la un robinet, este înmagazinată într-un recipient special sub formă de pungă vidată, al cărui conţinut este compus din apă caldă cât şi rece amestecată cu o doză concentrată de săpun.
[youtube width=”740″ height=”444″]http://youtu.be/9Z2KNDGNnlc[/youtube]
La capătul acestui recipient se află un mic robinet prin care apa poate ieşi, însă aceasta capătă o formă de minge care începe să plutească.
Această cantitate de apă şi săpun este folosită de astronauţi pentru a se spăla pe mâini.
După ce astronauţii se spală, aceştia folosesc un prosop special pentru a se şterge, iar apa rămasă în acest material se va evapora în interiorul staţiei spaţiale, urmând să fie refolosită ulterior.