Specialiştii în resurse umane de la Brazen Life îţi oferă o serie de recomandări menite să îţi scoată CV-ul din teancul de aplicaţii de pe masa recrutorilor:
1. Aplică printre primii. Este o tehnică care adeseori dă rezultate. Nu toţi angajatorii au răbdare să citească numărul mare de CV-uri primite şi se limitează la primele 100 de aplicaţii. Dacă ai trimis CV-ul printre primele, ai şansa să beneficiezi de o atenţie mai mare decât ceilalţi.
2. Nu neglija cuvintele-cheie. Chiar dacă angajatorul respectiv nu are un program software cu care îşi selectează CV-urile, va ţine cont în selecţie de anumite criterii foarte clare. De regulă aceste criterii sunt menţionate explicit în anunţul de angajare, aşa încât trebuie să te asiguri că acele cuvinte-cheie se regăsesc în CV-ul tău.
3. Prioritizează informaţia. Ca să captezi atenţia recrutorului, ai nevoie să aplici CV-ului trimis o regulă din jurnalism: „principiul piramidei inversate”. Asta înseamnă că începutul aplicaţiei tale trebuie să conţină cele mai importante lucruri, cele care te avantajează pentru jobul respectiv.
4. Bazează-te pe contactul direct. Chiar dacă îţi trimiţi CV-ul prin intermediul unui site de joburi, nu e niciodată o idee rea să trimiţi un e-mail direct companiei angajatoare. Interesează-te cine se ocupă de procesul de recrutare şi scrie un mesaj convingător. Unii recrutorii apreciază iniţiativa venită din partea ta.
5. Gândeşte „outside the box”. Asta înseamnă că ai nevoie de cel puţin un element creativ în CV-ul tău dacă vrei să ieşi în evidenţă. Fără să neglijezi capitolul profesionalism, găseşte ceva ieşit din comun prin care să te vinzi.
6. Remarcă-te la secţiunea hobby-uri. Recrutorii sunt şi ei oameni şi vor fi receptivi la amănuntele personalizate din CV, cele care te umanizează, dincolo de experienţă şi studii. Dacă reuşeşti să eviţi clişeele „citit, călătorii, schi” la secţiunea hobby-uri şi să menţionezi un detaliu deosebit („cânt Paganini la pian”), vei trezi cu siguranţă atenţia angajatorului.
7. Nu te teme să faci follow-up. Mulţi candidaţi au o reţinere în a-i stresa pe angajatori să le dea un răspuns ferm: da sau ba. Dacă ai indicii că recrutorii nu ţi-au citit măcar CV-ul, nu ai nimic de pierdut să pui presiune printr-un telefon direct. S-ar putea ca tocmai ambiţia şi combativitatea ta să le placă şi să considere că au nevoie de aşa ceva în firmă.
Sursa: rtv.net