Este extrem de dificil să îţi găseşti un job atunci când nu ai deloc experienţă, când abia ai ieşit de băncile şcolii sau când ai muncit doar sporadic un an sau doi.
Sunt, totuşi, câteva strategii la care poţi apela ca să îţi întăreşti şansele de a începe viaţa profesională şi de a acumula câţiva ani de experienţă.
1. Nu te baza doar pe CV, caută contactul personal cu angajatorul. Atunci când CV-ul nu te avantajează, este preferabil să mizezi pe impresia personală pe care o poţi lăsa angajatorilor. Contactul personal îl poate face pe un recrutor să vadă mai clar potenţialul tău, în ciuda lipsei de experienţă. Participă la târguri de joburi şi mergi la conferinţele unde ştii că îi găseşti pe cei care decid angajările.
2. Convinge-l pe recrutor care sunt avantajele lipsei tale de experienţă. Într-un mod voalat sau direct, trebuie să-l faci pe recrutor să înţeleagă care sunt avantajele faptului că nu ai experienţă: ai o minte deschisă, vrei să înveţi, ai de oferit entuziasm şi calităţi naturale pe care angajaţii cu ani de experienţă le-au pierdut, vii cu o perspectivă nouă asupra lucrurilor, vei fi ataşat şi fidel companiei care îţi dă o şansă.
3. Internship-ul poate fi primul pas către un job permanent. Calea cea mai inteligentă de a te angaja atunci când nu ai experienţă de lucru este aceea de a intra într-un program de internship sau într-un stagiu de practică într-o companie de top. Aici nu se cere experienţă prealabilă, iar o parte dintre stagiari sunt angajaţi ulterior definitiv.
4. Contactează o agenţie de muncă temporară. Îţi poţi găsi mai uşor joburi de scurtă durată sau pe perioade determinate, dat fiind că acestea sunt evitate, de regulă, de candidaţii cu ani de experienţă. Vei obţine în acest fel câteva nume de companii cu care le poţi întări CV-ul la rubrica experienţă de lucru.