Daca nu vreti sa va platiti datoriile de buna-voie, atunci va luam noi banii cu forta„. Acesta este mesajul autoritatilor locale pentru restantierii care au uitat sa isi achite amenzile primite pentru greseli in trafic, pentru cersetorie sau prostitutie. Executarea silita ii paste numai pe cei care au un venit si bunuri pe numele lor. Cei saraci lipiti vor fi nevoiti sa faca munca in folosul comunitatii.

Doar Primaria Hunedoara, de pilda, are de incasat 14 milioane de lei din peste 30.000 de amenzi. In ultimele doua luni, angajatii institutiei au emis 20.000 de somatii pe numele datornicilor. Dar la fel de numeroase sunt si amenzile de circulatie sau pentru tulburarea linistii publice.
Fiul domnului Petru, de pilda, ar trebui sa achite 9.000 de lei, dar, spune tatal, mai degraba merita o lectie: sa fie pus sa munceasca pentru comunitate. Si nu este singurul. O femeie a fost amendata pentru cersetorie de peste 100 de ori. Munca in folosul comunitatii vor face doar cei care n-au venituri sau proprietati pe numele lor.
Autoritatile au deja planuri mari cu banii colectati. „De exemplu un strand care ar costa 600.000 euro – 1 milion de euro, poate pasaj pietonal sau, de ce nu, un domeniu schiabil la Vadu Dobrii”, spune Viorel Arion, primarul din Hunedoara.