Persoanele în vârstă şi pesimiste în ceea ce priveşte perspectivele lor de viitor trăiesc mai mulţi ani decât persoanele optimiste, având şi o sănătate mai bună decât a acestora din urmă, potrivit unui studiu german publicat joi.

” Persoanele în vârstă care se aşteaptă la un grad de satisfacţie scăzut referitor la situaţia lor personală din viitor trăiesc în mod evident mai mult şi au o sănătate mai bună decât persoanele în vârstă care îşi imaginează viitorul în roz „, afirmă într-un comunicat emis de Institutul economic german DIW, citând un studiu universitar.

Cercetătorii de la Universitatea Friedrich-Alexander din Nuremberg s-au bazat pe datele furnizat de Panelul socio-economic german, un studiu multidisciplinar de vastă amploare, realizat pe 30.000 de persoane, începând din anul 1984.

Ei au studiat răspunsurile oferite în fiecare an, între 1993 şi 2003, de voluntari în legătură cu starea lor de satisfacţie actuală şi cu estimările lor pentru următorii cinci ani. Cercetătorii au verificat apoi dacă acele aşteptări ale voluntarilor au fost realizate sau nu.

Astfel, savanţii germani au constatat că 43% dintre voluntarii cei mai în vârstă erau prea pesimişti, 25% dintre ei au avut dreptate, iar 32% dintre ei au fost prea optimişti.

În mod surprinzător, studiul a reliefat faptul că în grupul persoanelor prea optimiste riscul de degradare a capacităţilor fizice era cel mai mare, iar riscul de deces era cu 10% mai mare.

„Este probabil că faptul de a fi mai pesimist în privinţa viitorului îi face pe oamenii în vârstă să aibă mai multă grijă de sănătatea lor şi să se arate mai prudenţi în faţa pericolelor”, a declarat Frieder Lang, directorul Institutului de Fiziologie Gerontologică din cadrul Universităţii Nuremberg.

În rândul persoanelor incluse în acest panel, cei mai tineri au fost aceia care s-au arătat excesiv de optimişti în privinţa situaţiei lor din următorii cinci ani, iar aflaţi la o vârstă matură s-au dovedit a fi cei mai realişti.

Cu cât avansăm în vârstă, cu atât devenim mai pesimişti, afirmă autorii studiului, şi, paradoxal, cu cât avem venituri mai mari şi o sănătate bună, cu atât suntem mai pesimişti, pentru că potenţialul de ameliorare este fără îndoială în acest caz foarte mic, a explicat Frieder Lang.