In ultimii ani, un numar de studii realizate atat pe oameni cat si pe animale au gasit o serie de legaturi intre activitatile ceasului biologic si diferite aspecte ale metabolismului, procesele fizice si chimice care asigura energia si produc, mentin si distrug tesuturi.
Oamenii de stiinta banuiau ca aceste variatii ar fi cauzate ca raspuns la insulina, unul dintre cei mai importanti hormoni metabolici. Cu toate acestea, nimeni nu a reusit sa determine daca insulina urmeaza un ciclu de 24 de ore, sau ce se intampla atunci cand ritmul circadian este intrerupt. Acum, oamenii de stiinta de la Universitatea Vanderbilt au realizat un studiu care stabileste clar legatura dintre obezitate si consumul de alimente noaptea, obicei care perturba ritmul circadian.
Deoarece sunt animale nocturne, putem spune ca ritmul circadian al soarecilor este o imagine in oglinda a celui uman. Cu alte cuvinte, diferenta dintre ei si noi consta doar in faptul ca ei sunt activi in timpul noptii si dorm ziua. Din acest motiv, studiul oamenilor de stiinta a fost realizat pe soareci.
Inainte de a discuta despre rezultatele studiului trebuie sa stabilim cateva lucruri despre rolul insulinei. Insulina, care este produsa in pancreas, joaca un rol esential in reglarea grasimii din corp si in metabolizarea carbohidratilor. Atunci cand mancam, digestia noastra descompune carbohidratii din alimente in glucoza care este apoi absorbita in fluxul de sange. Prea multa glucoza in corp poate fi toxica, motiv pentru care unul dintre rolurile insulinei este acela de a stimula transferul glucozei in celulele noastre, indepartand excesul de glucoza din sange.
Concret, insulina este necesara pentru a muta glucoza la nivelul celulelor hepatice, musculare si adipoase. In acelasi timp, insulina mai are si rolul de a bloca procesul de ardere a grasimilor pentru energie. Dar, actiunea insulinei, capacitatea hormonului de a inlatura glucoza din sange, poate fi redusa de un numar de factori, iar acest fenomen poarta numele de rezistenta la insulina. In studiu, oamenii de stiinta de la Vanderbilt au descoperit ca tesuturile soarecilor sunt relativ rezistente la insulina in timpul fazei de inactivitate (atunci cand nu mancau) si ca devin sensibili la acest hormon (fiind capabili sa transfere glucoza din sange) atunci cand sunt activi (cand mancau).
Prin urmare, glucoza este transformata in grasime, in timpul perioadei de inactivitate, pentru ca atunci cand soarecii devin activi ea sa devina „combustibilul” care asigura energia animalelor. „Acesta este motivul pentru care ar fi bine ca in fiecare zi sa nu mancam nimic dupa cina, pana la micul dejun”, a declarat coautorul studiului Carl Johnson. De asemenea, in studiu s-a observat si ce anume se intampla cu actiunea insulinei atunci cand ritmul circadian al indivizilor este perturbat.
Atunci cand ritmul circadian al soarecilor a fost intrerupt, animalele au inceput sa ia in greutate, devenind obeze in ciuda faptului ca mancau mai putin decat de obicei. Potrivit specialistilor, aceasta cercetare ajuta la explicarea motivului pentru care obezitatea si diabetul apar tot mai des la persoane care lucreaza in turele de noapte si la cele care se confrunta cu perturbari ale patternurilor normale de somn.