Muncitorii care lucrează la înlocuirea unor conducte în fața Palatului Culturii din Iași au dat în timpul săpăturilor peste rămășițele unor construcții. Despre aceste descoperire se fac presupuneri că ar putea avea o vechime de aproximativ 500 de ani.
„Poate fi vorba de urmele unor ziduri, piloni de susținere sau o poartă ce făcea intrarea în vechea Curte Domnească, încă nu știm despre ce e vorba cu exactitate. Aici pot fi vestigii ce țin de vechea ctitorie de la biserica Sfântului Nicolae Domnesc.

În perioada următoare vor face o atentă supraveghere a zonei, o cercetare amănunțită pentru a stabili concret ce s-a găsit”, a declarat Stela Cheptea, specialist responsabil cu șantierul arheologic din zona Palatului Culturii, potrivit bzi.ro. Aceasta a mai adăugat și că cei care s-au apucat de făcut săpături nu ar fi anunțat acest lucru.

Povestea pivnițelor din Iași

Despre subteranele Iașiului există tot felul de mituri, povești care spun că poți traversa orașul dintr-o parte în cealaltă prin tuneluri construite cu sute de ani în urmă de domnitorii Moldovei. „Odată cu săpăturile excavatoarelor comuniste, care au deschis șantiere pentru blocuri, s-au descoperit pivnițe domnești, beciuri mănăstirești, hrube de piatră construite în urmă cu sute de ani în urmă”, a declarat istoricul Marian Cojocaru.

În secolul XVII-lea în Iași erau peste o mie de pivnițe care aparțineau cârciumilor, curții domnești, mănăstirilor sau caselor boierești. Potrivit istoricilor din Iași, pentru că de foarte multe ori casele erau incendiate de tătarii care veneau să jefuiască, locuitorii orașului, având pădurile în apropiere, preferau să-și ridice case din lemn, iar piatra să o folosească pentru construcția pivnițelor.

 
Beciurile erau folosite în principal pentru depozitarea alimentelor, dar și pentru a ascunde valori de tătari, care din superstiție nu intrau niciodată în aceste hrube.

sursa: Yahoo News