Cercetătorii australieni au descoperit dovezi că munţii îngheţaţi din Antarctica adăpostesc diamante. În prezent mineritul nu este permis pe continetul îngheţat, însă protocolul care interzice astfel de activităţi va fi revizuit în 2041.
Cercetătorii de la Universitatea Naţională Australiană au identificat în Antarctica fragmente de kimberlit, un tip de rocă despre care se ştie că poate conţine diamante. Aceste pietre preţioase iau naştere din carbon pur în condiţii de căldură şi presiune extremă, la adâncimi de aproximativ 150 de km, în scoarța terestră. Erupţiile vulcanice le aduc la suprafaţă, de obcei încoporate în roci de kimberlit. Identificarea acestuia din urmă a dus la descoperirea unor depozite semnificative de diamente în Africa, Siberia sau Australia.
Acum kimberlitul a fost găsit pentru prima dată în Antarctica. Trei fragmente de astfel de roci au fost identificate pe pantele Muntelui Meredith, din lanţul muntos Prince Charles, din estul Antarcticii. Deşi încă nu au găsit diamante, oamenii de ştiinţă sunt încrezători că acestea există, relatează reuters.com.
Acest lucru nu înseamnă însă că va începe goana după diamante pe continentul îngheţat. Un protocol de mediu încheiat în 1991, între 50 de ţări (printre care şi marile puteri de astăzi) a interzis exploatarea resurselor minerale din Antarctica pentru 50 de ani. Acordul urmează să fie revizuit în 2041, dar chiar dacă va fi ridicată interdicţia oamenii de ştiinţă sunt sceptici în privinţa posibilităţilor de exploatare a diamantelor.