Asociaţia EPAS a deschis portalul piatadespaga.ro cu scopul declara de a reduce nivelul corupţiei din România, atât în mediul public, cât şi în mediul privat.

Acum dacă vor reuşi sau nu, rămâne de văzut, dar e de aşteptat ca site-ul să fie inundat de reclamaţii, pentru că de multe duce lipsă România, dar nu de şpăgari.

piatadesapga

„Orice persoană poate raporta simplu şi anonim pe www.piatadespaga.ro ce mite a dat şi unde şi chiar şi unde a mers fără şpagă, deşi la început credea că altfel nu se poate. Este momentul să lăsăm ipocrizia la o parte şi să admitem că, în România, mulţi oameni iau şi dau şpagă pentru rezolvarea problemelor personale sau ale familiilor lor”, spune Codru Vrabie, preşedintele Asociaţiei EPAS şi iniţiatorul proiectului.

Proiectul este gândit să arate harta celor mai mici şpăgi din România şi să funcţioneze în aşa fel încât cei care cer cele mai mari şpăgi să fie scoşi de pe piaţă dacă nu-şi reduc pretenţiile, susţine Vrabie, iar proiectul ar putea deveni un instrument de informare pentru toţi cetăţenii din orice judeţ al ţării, putând fi accesat la orice oră pentru a afla care este „preţul corect” de pe piaţa şpăgilor.
Piatadespaga.ro a fost finanţat cu 5.000 de dolari de către Asociaţia TechSoup, în cadrul primei ediţii a competiţiei ReStart România, un proiect independent, apolitic, care şi-a propus să implice cetăţenii în rezolvarea în mediul virtual a unor probleme din realitatea societăţii româneşti.