Dacă mergi la oftalmolog îți va recomanda ochelari, dar aceasta alegere nu întotdeauna duce la rezultatele dorite…și este foarte costisitor.
Pe lângă moda ochelarilor există și exerciții simple care cominate cu o alimentație specială pentru ochi ( natura vindecă holistic, te scapă de una și se asigură că nu vei căpăta alta) te pot ajuta să scapi de problemele de vedere.
Pentru a preveni apariţia tulburărilor de vedere, dar şi pentru a le ameliora pe cele deja existente va prezentăm o serie de exerciţii special concepute şi gândite pentru ochiul uman.
1. Aşezaţi-va confortabil pe un scaun / fotoliu. Frecaţi-va mâinile până când le simţiţi calde, fierbinţi. Închideţi ochii, după care acoperiţi-i cu palmele… fără a provoca o presiune la nivelul ochilor. Imaginaţi-va că este întuneric beznă şi concentraţi-va asupra întunericului. Respiraţi adânc, încet şi uniform, în timp ce va gândiţi la un eveniment fericit sau chiar vizualizaţi o scenă. Deschideţi ochii. Repetaţi aceşti paşi timp de 5 minute sau mai mult.
2. Timp de 3-5 secunde închideţi ochii, apoi timp de 3-5 secunde îi ţineţi deschişi. Repetaţi de 7-8 ori.
3. Închideţi ochii şi cu ajutorul degetelor masaţi-va pleoapele prin mişcări circulare, timp de 1-2 minute. Atenţie! Mâinile vor fi igienizate înainte de începerea exerciţiului, iar mişcărilor sunt uşoare, pentru a nu se formă o presiune greu de suportat.
4. Pleopele superioare ale ochilor sunt presate cu 3 dintre degetele de la mâini. Menţineţi această presiune timp de 1-2 secunde, după care „eliberaţi” ochiul. Repetaţi acest exerciţiu de 5 ori.
5. Aşezaţi-va relaxat/ă! Rotiţi ochii în sensul acelor de ceasornic, apoi contra-sensul acelor de ceasornic. Repetaţi acest exerciţiu de 5 ori, cu menţiunea că la fiecare schimbare a direcţiei de rotaţie să clipiţi de câteva ori.
6. Staţi la aproximativ 15 cm de fereastră. Pe geam conturaţi două semne la nivelul ochilor… este de preferat că culoarea acestora să fie roşu sau negru. Priviţi prin aceste semne şi concentraţi-va asupra unui obiect timp de 10-15 secunde, după care concentrativa asupra semnelor.
7. Ţineţi un creion în faţă ochilor la distanţă de un braţ. Lent, îndreptăţi braţul către nas până la distanţă în care reuşiţi să cuprindeţi creienul cu vedere. Repetaţi acest exerciţiu de 10 ori.
8. Priviţi la un perete gol şi pretindeţi că scrieţi un cuvânt cu ochii (fără să mişcaţi capul). La început acest exerciţiu poate părea dificil, însă cu timpul va deveni tot mai distractiv. Recomandare! Cu cât literele sunt mai mari cu atât exerciţiul este mai eficient.
9. Imaginaţi-va că aveţi în faţă un ceas foarte mare. Priviţi în centrul ceasului. Apoi, uitaţi-va la o cifra care marchează ora (fără să întoarceţi capul). Priviţi iarăşi în centru, apoi iarăşi la o cifra care marchează ora. Repetaţi acest exerciţiu de 12 ori. Recomandare! Acest exerciţiu poate fi practicat şi cu ochii închişi.
10. Timp de câteva secunde, concentraţi-va asupra unui obiect care se află la peste 150 m. Apoi, focusati-va privirea asupra unui obiect care se află la o distanţă mai mică de 30 m, dar care se află în aceeaşi direcţie. Repetaţi acest exerciţiu de 5 ori.
11. Mişcaţi ochii sus-jos timp de 8 ori. Apoi mişcaţi-i pe direcţia stânga-dreapta tot de 8 ori. Atenţie! Dacă simţiţi o presiune la nivelul ochilor renunţaţi la acest tip de exerciţiu deoarece tulburările de vedere deja existente pot fi agravate.
Sursa: sfatulmedicului.ro